Image default

Csodálatos látvány a Fehértónál nyaraló darvak sokadalma

Az átnyaraló darvak érkezése idén meglepően magas számban tapasztalható a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén. Ez a természeti kincsekben gazdag terület a madarak számára ideális éjszakázóhelyet és táplálkozóhelyet biztosít.

Egy átlagos évben általában húsz daru tartózkodik a területen. Az idei évben azonban a legmagasabb szám, eddig 43 példány, figyelhető meg, amint éjszakára a tavon gyülekezik. Az első darukat május elején látták, és azóta folyamatosan növekszik a jelenlétük.

Ennek az emelkedett számnak a fő oka az, hogy a tó medrében májusban meglehetősen magas, átlagosan 70 százalékos vízborítottság volt. Míg az előző években ilyenkor a tó teljesen kiszáradt, a mostani vízzel telt, sekély területe ideális éjszakai pihenőhelyet biztosít a darvak számára.

Általában fiatal, még nem ivarérett madarak gyűlnek össze itt, bár vannak közöttük felnőtt példányok is. Napközben gyakran láthatjuk őket a Fehér-tavon, ahol pihennek és vízhez jönnek. Ellentétben a gólyákkal, akik az alacsonyan kaszált füves területeken keresnek táplálékot, a darvak a magasabb füves növényzetben kutatnak élelem után. Általában állati eredetű táplálékot fogyasztanak, mint például bogarakat vagy kisebb gerinces állatokat, de néha növényi részeket is csipegetnek.

Kardoskúti gólyák

A területen mintegy 40 kajtár gólya is található, akik gyakran társulnak a darvakhoz a Fehér-tó partjain és vízparti területein. Amíg a mederben van víz, valószínűleg a darvak is itt maradnak, hogy élvezhessék a környezet nyújtotta lehetőségeket.

A darvak védelme kiemelkedő fontosságú a természetvédelem szempontjából. Ezek a gyönyörű madarak a természet egyik jelképévé váltak, de egyes populációik veszélyben vannak. A fészkelési és táplálkozási területeik elvesztése, a vízszennyezés és a vadászat jelentik a legnagyobb fenyegetést számukra. A védelmük érdekében szükség van élőhelyeik megóvására, a vízminőség javítására, valamint az illegális vadászat és a ragadozók elleni védelemre. Az együttműködés a helyi és nemzetközi természetvédelmi szervezetek, valamint a lakosság között elengedhetetlen a darvak populációinak fenntartásához és védelméhez. A darvak védelme hozzájárul a biodiverzitás megőrzéséhez és a természet élőhelyeinek fenntartásához.

Fotó: Palcsek István Szilárd

KAPCSOLÓDÓ

Tavaszt idéző madárseregek lepték el a Körös-Maros Nemzeti Parkot

Erik

Kevesebb aranylile pihent meg a Körösöknél, mint a korábbi években

Erik

Ritka vendég, egy fakó rétihéja szelte az eget az Dévaványai-Ecsegi puszták felett

Erik