Image default

Így reagálhatnak az állataink a ma esti szuperholdra

Tényleg vonyítanak a farkasok a teliholdnak? Megvadulnak a denevérek és rossz alvóvá válnak a háziállataink? Utánanéztünk, mi történik valójában az állatokkal szuperhold idején.

A közhiedelemben hosszú ideje él, hogy a telihold különböző hatással van az állatokra és az emberekre. Ezeket tudományosan is vizsgálták, ám nem minden esetben sikerült megerősíteni azt, hogy valóban befolyással lenne az élőlények viselkedésére.

Vannak azonban olyan kutatások, amelyek egyértelmű igazolásokkal szolgáltak és megcáfolnak számos tévhitet is.

Tudományosan igazolt tények

Megfigyelések szerint több állat, például a ragadozó madarak a telihold idején aktívabbak lehetnek. Ennek oka, hogy jobb látási lehetőségeket biztosít számukra a vadászathoz. Azonban ezt az hatást csökkentheti a városi területeken a fényszennyezés, ami elnyomja a telihold fényét. Más állatok azonban inkább visszahúzódnak vackaikba.

Ők ösztönösen így védekeznek a ragadozóállatoktól.

Néhány tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy bizonyos állatok szaporodási szokásai is megváltoznak ebben az időszakban. Egyes tengeri állatok, mint például a korallzátonyok lakói, a telihold időszakában több tojást raknak le vagy tevékenyebbek lehetnek az ivadékhordás során.

Szintén a tengeri élőlények, így például a teknősök körében figyelték meg, hogy fokozódik a vándorlási aktivitásuk. A madarak is hosszabban repülnek ilyenkor éjszaka, hiszen

a holdfény segítségével könnyebben tudnak navigálni és jobban tudják tartani irányt, mint a koromsötét égbolt alatt.

Tévhitek a telihold körül

Számos mítoszban és mesében olvashatunk arról, hogy telihold idején a farkasok a hold felé vonyítanak. És bár a farkasok valóban szoktak vonyítani, semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy ezt a viselkedésüket a szuperhold kiváltaná vagy fokozná. A vonyítás ugyanis az állatok közötti kommunikáció része,

ezzel tudják összehangolni a falkát, kijelölni a területük határát.

A denevérek sem vadulnak meg telihold közeledtével, azonban éjszakai állatként a jobb fényviszonyoknak köszönhetően aktívabbak lesznek. A denevérek éjszakai ragadozók, viselkedésüket az időjárás, a hőmérséklet, az élelem elérhetősége és a környezeti változások befolyásolhatják. A teliholddal kapcsolatos viselkedési módosulás csak fokozódó aktivitást mutat, azt, hogy agresszívabbak lennének, semmilyen kutatás nem bizonyította.

Magyar Állatvédelem, fotók: Unsplash, illusztráció

KAPCSOLÓDÓ

Van egy magyar vármegyeszékhely, ahol denevérekkel küzdenek a szúnyogok ellen

Eszti_mav

1240 kilométert vándorolt Európában egy német szürke farkas

Erik

Nagyon fontos, állatokról az emberről terjedő kutatás indul az egyik hazai egyetemen

Eszti_mav