Image default

Élvefogó csapdával fogták be a kutyákra támadó edelényi rókát

Élvefogó csapdával fogták be a kutyákra támadó edelényi rókát. Az állatot a jóhiszemű lakók által kihelyezett ételmaradékok vonzották, ezért kéri az önkormányzat, hogy senki ne etesse őket!

Több lakossági bejelentés érkezett arra vonatkozóan, hogy Edelény város belterületén (István király útja, Mátyás király út) az esti órákban róka megjelenését észlelték – közölte a Boon.

A róka járókelőket, vagy járókelők által sétáltatott kutyákat támadott meg.

A bejelentések alapján az önkormányzat megbízása alapján élvefogó csapdával befogták az állatot – tájékoztatott közösségi oldalán Edelény önkormányzata. Egyben felhívták a lakosság figyelmét, hogy az érintett utcákban kihelyezett ételmaradékok a jövőben is előidézhetik a rókák megjelenését, ezért kérik, hogy ne helyezzenek ki ételmaradékot közterületre. Mint közölték, ez egyébként jogellenes is.

Fotót is közzétettek, amelyen jól látszik, hogy a kihelyezett ételmaradék vonzotta az állatot a Mátyás király úton.

Szabolcsban veszett róka verekedett össze kutyával

Nemrég közöltük, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Magosliget községben egy róka és egy kutya összeverekedett. A dulakodás során elhullott rókánál a Nébih laboratóriuma igazolta a veszettséget szeptember első hetében. Az esetről, és annak részleteiről a Nébih azonnal értesítette a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK), valamint az Európai Uniót és az Állategészségügyi Világszervezetet (WOAH) is – írta közleményében a Nébih.

A betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.

Az eset egy olyan vadgazdálkodási egység területén történt, ahol számos járványügyi intézkedés – többek között fokozott felügyelet – elrendelését kezdeményezte a hatóság. Ennek oka, hogy már tavaly ősszel veszett róka és veszett kóbor kutya egyedeket észleltek a térségben.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében elrendelt intézkedéseket a Nébih mindaddig fenntartja, amíg a járványügyi helyzet azt szükségessé teszi.

A tavalyi négy igazolt veszettségeset után, idén ez már a második eset

A szakemberek véleménye szerint a betegség bejutása természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása által történt. Ezt támasztja alá, hogy valamennyi eset az ukrán határtól számított 10 kilométeren belül volt.

A TAVALYI NÉGY IGAZOLT VESZETTSÉGESET UTÁN, IDÉN EZ MÁR A MÁSODIK ESET. 

Ukrajna állategészségügyi hatósága a háború miatt, 2022-ben nem tudta végrehajtani a rókaállomány immunizálási programját, így az ukrán határ menti térségben a korábbinál magasabb a járványügyi kockázat.

Fontos tudni, hogy a veszettséggel megfertőződött, idegrendszeri tüneteket mutató, rendellenesen viselkedő vadállatok nagy távolságokat is megtehetnek, valamint a fertőzést továbbadhatják.

A VÍRUS AZ EMBERRE IS VESZÉLYES.

Ezért a veszettség elleni védekezés a házi- és vadállatokban az emberi megbetegedések megelőzését is szolgálja.

Ha valaki rendellenesen viselkedő, emberre támadó vagy idegrendszeri tüneteket mutató vadállatot lát, haladéktalanul jelentse az illetékes állategészségügyi hatóságnál, az elhullott rókákat pedig a Nébih ZöldSzámán (06/80/263-244)!

(Forrás: Boon.hu, Borítókép: Bencsik Antal Zsolt- illusztráció)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Figyelem! Ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe a veszett rókák miatt ebben a vármegyében

Eszti_mav

Tündéri “paparazzi” videó készült egy rókáról, aki a nyári szellőt élvezi

Eszti_mav

Róka bukkant fel egy budapesti iskola udvarán

Eszti_mav