Image default

Veszett róka verekedett össze egy kutyával Szabolcsban

Veszett róka verekedett össze egy kutyával Szabolcsban!

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Magosliget községben egy róka és egy kutya összeverekedett. A dulakodás során elhullott rókánál a Nébih laboratóriuma igazolta a veszettséget szeptember első hetében. Az esetről, és annak részleteiről a Nébih azonnal értesítette a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK), valamint az Európai Uniót és az Állategészségügyi Világszervezetet (WOAH) is – írta közleményében a Nébih.

A betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.

Az eset egy olyan vadgazdálkodási egység területén történt, ahol számos járványügyi intézkedés – többek között fokozott felügyelet – elrendelését kezdeményezte a hatóság. Ennek oka, hogy már tavaly ősszel veszett róka és veszett kóbor kutya egyedeket észleltek a térségben.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében elrendelt intézkedéseket a Nébih mindaddig fenntartja, amíg a járványügyi helyzet azt szükségessé teszi.

 

A tavalyi négy igazolt veszettségeset után, idén ez már a második eset

A szakemberek véleménye szerint a betegség bejutása természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása által történt. Ezt támasztja alá, hogy valamennyi eset az ukrán határtól számított 10 kilométeren belül volt.

A tavalyi négy igazolt veszettségeset után, idén ez már a második eset. 

Ukrajna állategészségügyi hatósága a háború miatt, 2022-ben nem tudta végrehajtani a rókaállomány immunizálási programját, így az ukrán határ menti térségben a korábbinál magasabb a járványügyi kockázat.

Fontos tudni, hogy a veszettséggel megfertőződött, idegrendszeri tüneteket mutató, rendellenesen viselkedő vadállatok nagy távolságokat is megtehetnek, valamint a fertőzést továbbadhatják.

A vírus az emberre is veszélyes.

Ezért a veszettség elleni védekezés a házi- és vadállatokban az emberi megbetegedések megelőzését is szolgálja.

Ha valaki rendellenesen viselkedő, emberre támadó vagy idegrendszeri tüneteket mutató vadállatot lát, haladéktalanul jelentse az illetékes állategészségügyi hatóságnál, az elhullott rókákat pedig a Nébih ZöldSzámán (06/80/263-244)!

 

(Forrás: NÉBIH)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Veszett róka támadt kutyára Tiszabecsen

Viki

Veszettség: a világ egyik legveszélyesebb halálos betegsége

magyarallatvedo

Kiderült, mennyire biztonságosak a Magyarországon kapható macskaalmok

Eszti_mav