Image default

Brigitte Bardot elszánt állatvédőként emelte fel a hangját a magyar állatokért is

Brigitte Bardot-t a mozivászonról ismerős lehet mindenki számára. Az azonban kevésbé köztudott a francia színésznőről, hogy elszánt állatvédő. Idős kora ellenére a mai napig küzd az állatok jogaiért. Sőt, egy alkalommal még a magyar állatokért is kiállt.

Tömegek élére állt a színésznő

Brigitte nem szokványos módon indította állatvédő tevékenységét: felszólalt a bébifókák leölése ellen. A színésznő elmondása szerint gyermekkora óta vannak állatai. Úgy véli,

az állatok szeretete mentette meg, ha mélyponton volt, és állatvédőként ezt szeretné viszonozni.

1986-ban létrehozta a Brigitte Bardot Állatvédő Alapítványt, amelynek ma is fáradhatatlan aktivistája, már több mint negyven dolgozójuk van. Az állatok védelmében nem ismer lehetetlent, tömegeket mozgósított a bikaviadalok ellen, eutanáziától mentett meg elefántokat. Tiltakozott az amerikai medve- és a japán bálnavadászat, a bukaresti kóbor kutyák lemészárlása ellen.

Az állatoknak szenteli az életét

Brigitte kíméletlenül bírál politikusokat és pályatársakat egyaránt. Sőt, elmondása szerint csodálja Catherine Deneuve-öt, azonban a tény, hogy bundát hord, teljes mértékben visszatetsző számára.

„A fiatalságomat és bájomat a férfiaknak adtam, de most a bölcsességemet és tapasztalataimat az állatoknak szentelem”

– vallja a rendíthetetlen állatvédő.

Magyar állatokért is emelte már fel a hangját

Magyarországról csempészett kutyakölykök ügyében tiltakozott néhány évvel ezelőtt a filmlegenda. Nizzában látogatott meg egy állatotthont, ahol száznegyven, illegálisan Franciaországba szállított kutyust láttak el. Akkor és azóta számos alkalommal is

a jelenleginél hatékonyabb állatvédelmi törvényeket sürgetett világszerte.

“Nem kezelhetjük továbbra is úgy az állatokat, mintha tárgyakról lenne szó, hanem élőlényekhez méltó módon kell bánni velük” – hangsúlyozta.

Húszezer eurós büntetésbe is belefutott már a színésznő

Két évvel ezelőtt pedig kampányt indított háromezer, kilövésre kijelölt franciaországi róka megmentése érdekében. Nyílt levelet fogalmazott meg a beauvais-i prefektúrának, melyben a színésznő botrányosnak nevezte a rókák kilövésére adott engedélyt. Kiemelte,

a ragadozók sokszínűbbé teszik az élővilágot, és a földművesek fontos szövetségei.

Nem sokkal később harciasságának meg is lett a következménye.

Brigitte Bardot húszezer eurós pénzbírságot kapott, amiért a Réunion szigetén, Franciaország tengerentúli megyéjében élő szigetlakókat „elfajzott vadembereknek” nevezte azért, mert rosszul bánnak az állatokkal. Úgy fogalmazott: “degenerált, még mindig barbár ősi hagyományokat” követnek azzal, hogy kecskéket áldoznak fel.

Magyar Állatvédelem, fotó: PETA, World Animals Voice, Archív 

KAPCSOLÓDÓ

Imádja a net a mosolygós kutya és a zsémbes macska barátságát – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Gyönyörű, tekintélyt parancsoló fülesbaglyokat kaptak lencsevégre Dunaszentgyörgyön

Marci

Egy kutya mentette meg az öngyilkosságra készülő nő életét

magyarallatvedo