Image default

Öt éves a Cápasuli, az állatkert nagysikerű programja

Öt évvel ezelőtt, 2018. december 13-án nyílt meg a Budapesti Állatkertben a Cápasuli, ahol ma öt különféle cápafajt és számos más tengeri állatot láthat a nagyközönség. A cápák nagyszerű kapcsolatban vannak a velük rendszeresen tréningező gondozókkal, és testileg is sokat gyarapodtak az elmúlt fél évtizedben. A legnagyobb, Bömbi nevű dajkacápa a legutóbbi méréskor 232 cm hosszú és 63,7 kg súlyú volt.

Hatalmas siker a Cápasuli

Öt éve, 2018 decemberében nyílt meg a Budapesti Állatkertben a Cápasuli, amely azóta a városligeti intézmény egyik közkedvelt bemutatóhelyévé vált. A létesítés előzménye az volt, hogy látogatói közvélemény-kutatásokból kitűnt, a közönség szívesen venné nagyobb cápák és más tengeri állatok bemutatását, egy a korábbiaknál sokkal komolyabb tengeri akvarisztikai bemutatóhely kialakítását.

A múltban ugyanis a cápák és más tengeri állatok bemutatására a Pálmaház alatti, 1912-ben létesült Akváriumban, illetve a Varázshegyben 2012-ben kialakított Őstengerben volt csak lehetőség. Ám előbbi helyen eredetileg 6 ezer literes, majd a 2004-ben befejeződött rekonstrukció után 23 ezer literes, az Őstengerben pedig 85 ezer literes volt a legnagyobb medence.

Ezért csak néhány kisebb termetű faj, macskacápa, bambuszcápa tartására volt lehetőség.

Az öt esztendeje átadott Cápasuli ehhez képest komoly előrelépést jelentett. Itt a legnagyobb medence 660 ezer literes, az összes medence teljes tengervíz mennyisége pedig mintegy egymillió liter.

Tanulnak és gyarapodnak

A Cápasuli név arra utal, hogy a létesítmény elsősorban fiatal cápáknak készült, akik nemcsak cseperednek, hanem egyúttal tanulnak is. Főként azt, hogy hogyan éljenek együtt a medencében lakó többi állattal, és hogy miként működjenek együtt a gondozókkal, akik rendszeresen tréningeznek is velük. Hasonlóan ahhoz, ahogyan ez más állatkerti állatoknál,

például az oroszlánfókáknál, vagy az elefántoknál is szokás.

A Cápasuli dolgozói nemcsak képzett akvaristák, hanem tapasztalt búvárok is, akik a tréningek, etetések alkalmával könnyűbúvár felszerelésben merülnek le a cápák közé. Az elmúlt öt évben olyan jó kapcsolatot sikerült kialakítani a gondjaikra bízott állatokkal, hogy a cápákat egyedileg tudják etetni, és ezzel személyre szabott diétát tudnak számukra biztosítani. De arra is meg tudják kérni őket, hogy ússzanak fel a vízbe süllyesztett vizsgálóasztalra, ahol az állatorvosi kontrollt, például

egy ultrahangos vizsgálatot is könnyűszerrel el lehet végezni.

Öt év alatt testileg is sokat gyarapodtak a Cápasuli fiatal cápái, akiknek fejlődését a gondozók rendszeres mérésekkel követik nyomon. A jelenlegi legnagyobb cápa, egy Bömbi nevű dajkacápa a legutóbbi méréskor 232 cm hosszúnak és 63,7 kg súlyúnak bizonyult.

Ötféle cápa és sok más tengeri állat

A Cápasuliban jelenleg öt különböző cápafajt láthat a nagyközönség, amely a világ összes ismert cápafajának nagyjából egy százalékát jelenti. A medencékben két homokszínű dajkacápa (Nebrius ferrugineus) (név szerint Bömbi és Döme), négy rozsdás dajkacápa (Ginglymostoma cirratum) (Margit, Nokedli, Gnocchi és Nudli), két rövidfarkú dajkacápa (Pseudoginglymostoma brevicaudatum) (Fuszekli és Mamusz), egy zebracápa (Stegostoma fasciatum) (Phileas) és egy szürke szirtcápa (Carcharhinus amblyrhynchos) (Tangó) kerül bemutatásra.

Rajtuk kívül persze több más tengeri állatot is megcsodálhat a közönség a Cápasuliban. Vannak gitárhalak, ráják, különféle rajhalak, valamint Napóleon-hal (Cheilinus undulatus), óriás fűrészes sügér (Epinephelus lanceolatus) és leopárdmuréna (Gymnothorax favagineus) is.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Nyugdíjba vonul Bimbó, Budapest kedvenc tehene

Viki

Kilenc majom halt meg két nap alatt

magyarallatvedo

Állatkertekben élő európai bölényeket telepítettek vissza a bulgáriai vadonba

magyarallatvedo