Image default

A veszprémi struccok nem dugják a fejüket a homokba, de szívesen vesznek homokfürdőt!

A veszprémi struccok nem dugják a fejüket a homokba, de szívesen vesznek homokfürdőt! Az állatkert lerántotta a leplet a struccok “homokba dugják a fejüket” mítoszról! 

Se szeri, se száma azoknak a tévhiteknek az állatvilágból, melyek a különleges egyedekről keringenek. A Veszprémi Állatkertben járva is sok mindent hallhatunk az itt lakókról, például a struccról, aki a mítosz szerint „homokba dugja a fejét” – osztotta meg közösségi oldalán a Veszprémi Állatkert. 

Mint bejegyzésükben írják, gondoljunk csak bele, amennyiben tényleg igaz lenne az állítás, akkor az állat megfulladna. A világ leggyorsabb madarának nincs szüksége ilyen védekezésre! Hiszen nagyon gyorsan reagál a veszélyre – vagy felveszi a harcot erős rúgásaival, vagy 40 kilométer/órás sebességgel elszelel.

A tévedés valószínűleg onnan ered, hogy a strucc a homokban fürödve tisztálkodik.

Ráadásul a talajgödörbe rakott tojásaihoz is gyakran lehajtja a fejét, így távolról úgy néz ki, mintha a föld alá dugná a fejét.

A strucc a legnagyobb testű madár

A közönséges strucc a legnagyobb testű ma is élő madárfaj. A kakas 210-275 centiméter magasra nő meg; teste nagyjából 2 m hosszú, a tömege 100-156 kilogramm. A kisebb tojó 175-190 centiméteres magasságú és 90-110 kilogramm tömegű – jellemzi a Wikipedia. 

Szegycsontja lapos, pajzsformájú, taraj nélküli, mint általában a röpképtelen madaraké. Szárnya csökevényes, medencéje zárt. Lába hosszú, erős. A strucc az egyetlen olyan futómadár, amelynek lábán csak két ujj van (a többién három). A belső ujj erősebb és nagyobb, mint a külső. Az ujjak végén tompa karmokat visel, erős rúgása az oroszlánra is veszélyes. Feje és nyaka csupasz.

Csökevényes szárnyai a járásban, futásban nem segítik, csak a kakas szárnyát díszítő fénylő fehér dísztollaknak van szerepük a násztáncban. A kakas további ötven, ugyancsak fehér dísztollat a farka fölött hord. A nőstény szürkésbarna, piszkosfehér szárny- és farktollakkal. Csőre szarusárga, nyaka vörös, combja hússzínű – a strucc az egyetlen olyan futómadár, amelynek csupasz a combja.

Egy-egy krémszínű vagy fehér tojásának tömege eléri az 1,5 kilogrammot (ez a tyúktojás tömegének huszonötszöröse).

A tojás héja olyan vastag, hogy feltöréséhez a fiókának különleges nyakizomra van szüksége. A nyílt, belátható, füves szavannák, félsivatagok lakója. A száraz környezethez alkalmazkodva a szomjazást napokig bírja.

Egy kakasból és több tojóból álló csapatban keresgéli magokból, fűből, növényi részekből és kisebb állatokból álló táplálékát. Az emésztés elősegítése érdekében különböző tárgyakat, köveket nyel le. A jobb táplálék reményében vándorol; eközben gyakran csatlakozik a különféle antilop-, illetve zebracsordákhoz, hogy felkapkodja a legelő jószágok által felzavart rovarokat, hüllőket, kis rágcsálókat. A társulás a növényevőknek is előnyös, mert a jó szemű, magasra emelt fejű struccok hamarabb veszik észre a közelítő ragadozókat.

Természetes élőhelyén több mint 40 évig él, állatkertekben akár 50 évig is.

(Forrás: Veszprémi Állatkert)

Magyar Állatvédelem

 

KAPCSOLÓDÓ

Abszurdum Csongrád-Csanád megyében: struccfarmon nevelgetett kannabiszt a madarak gazdája

Marci

Tündéri, bolyhos teve kislány született Veszprémben

Erik

Az árva kiselefánt elvesztette az anyukáját, de lett egy strucc barátja

magyarallatvedo