Image default

Illegális agancsozók kergethették a faluba a szarvasokat

Illegális agancsgyűjtők elől menekülhettek azok a szarvasok, amelyek a Nógrád vármegyei Tar településre tévedtek szombaton. A négy szarvas a falu járdáin futott, majd egy autó elé is kiugrottak, balesetet nem okoztak, valószínűleg próbáltak valahogy visszajutni az erdőbe – számolt be róla az RTL Híradó vasárnap esti adásában.

Az RTL által bemutatott felvételeken az látszik, hogy az állatok sorban, egymást követve szaladnak a házak mellett a járdán, majd egy autó elé is kiugranak, hogy átkeljenek az úton. Az RTL Híradó szerint illegális agancsgyűjtők hajtották őket, így tévedtek be a településre.

Ha az állat ember közelében jelenik meg, vagy napközben mozog, annak szinte mindig valamiféle zavarás az oka: ez lehet, mondjuk, akár kirándulás, akár kóbor kutya, akár póráz nélkül futtatott kutya, akár motorosok-kvadosok kint az erdőben. Attól nem kell tartanunk, hogy ezek az állatok nekünk fordulnak, és megtámadnak bennünket. Bármilyen körülmények között a szarvas az emberrel ellenkező irányba fog menekülni, mert a számára egy zavaró tényező vagyunk, kellemetlen a szagunk, zajunk

– mondta Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászati Védegylet szóvivője.

Ebben az időszakban, tavasszal hullajtják el régi agancsukat a gím- és dámszarvasok, ami nagyjából áprilisig tart. Az illegális agancsgyűjtők hajtják ilyenkor az állatokat, azt akarják elérni, hogy az ijedt szarvasbikák beverjék valamibe és így elhagyják az agancsukat.

Korábban Szekszárdon szaladt egy agancsos

Mi is beszámoltunk, hogy nem minden napi képeket osztott meg a Facebookon Vesztergombi Csaba, szekszárdi borász. A fotókon egy hatalmas aganccsal rendelkező szarvas látható. Ez még önmagában nem is lenne különösen meglepő. Az állat viszont Szekszárdon, a felsővárosi településrészen, a Remete utca elején sétálgat az úttesten, a járdán.

Index nyomán Magyar Állatvédelem

címlapkép: illusztráció

KAPCSOLÓDÓ

Fejenként 350 ezerért hetven vadász lőtte egyszerre a szarvasokat – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Eddigi legnagyobb agancsát hullajtotta el a Körösvölgyi Állatpark gímszarvas bikája

Viki

Sikerült megörökíteni, ahogy egy szarvas épp egy kígyót eszik

Erik