Image default

Két David-szarvas is született a Miskolci Állatkertben!

Két David-szarvas is született a Miskolci Állatkertben! A David-szarvas a vadonban már teljesen kihalt, ezért óriási siker a kicsik születése. 

A David-szarvas megmentése igazi sikertörténet az állatkertek számára – írja a Miskolci Állatkert honlapján. Megjegyzik, hogy eredeti őshazájából, Kínából ugyanis a 20. század elején kihalt. Így az, hogy még ma is találkozhatunk David-szarvasokkal, csak az állatkerteknek köszönhető.

Az Állatkertben jelenleg két borjú nevelkedik a csapatban. A két ifjú nőstény állat április első felében jött a világra.

A David-szarvas (Elaphurus davidianus) fennmaradását az állatkerteknek köszönheti, miután vadon élő állománya az 1900-as évek elején teljesen eltűnt. Pontosabban ekkorra már Kínában is csak a császári vadaskert körülkerített területén élt a faj, az utolsó példányt őshazájában itt vadászták le. Az európai állatkertekben ekkor fellelhető példányokat azonban szaporításba fogták, amely olyannyira jól sikerült, hogy ma már kínai rezervátumokban és nemzeti parkokban is újra élnek David-szarvasok – írták.

Kínában különféle legendák fűződnek a David-szarvashoz. A kínai mitológia szerint négy különböző állatfaj jellemzőit viseli magán a faj: feje olyan, mint a lóé, agancsa mint a szarvasé, patája mint a marháé, farka mint a szamáré. Az állat ugyanakkor a jó szerencse jelképe is Kínában. Ez okozhatta a vesztét is, hiszen azt tartották, hogy aki eszik a húsából, az örökéletű lesz.

A két David-szarvas borjú mintegy 9 hónapos vemhesség után jött a világra, alig egy hét különbséggel. Az első napokban többnyire kifutójuk valamelyik fájának a tövében bújtak meg, ahogy a természetben is tették volna, hogy a ragadozók elől elrejtőzzenek. Most, amikor közel egy hónaposak, már folyamatosan a felnőttekkel együtt mozognak, anyjuktól csak egymás társaságában hajlandóak eltávolodni. Népes David-szarvas csapatuk a két borjúval együtt jelenleg 13 egyedet számlál. A hazai állatkertek közül ráadásul jelenleg csak a Miskolci Állatkertben lehet David-szarvassal találkozni – osztotta meg az intézmény.

(Forrás: Miskolci Állatkert)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Lenyűgöző videó a sárban dagonyázó gemenci szarvasbikákról

Erik

Orvvadászok nyílpuskával lőttek meg egy szarvast Nógrádban

magyarallatvedo

Ilyet még biztosan nem látott: szarvas hátán lovagló majmot fotóztak Japánban!

Erik