Image default

Medvék miatt rendkívüli helyzetet hirdettek több szlovák járásban

Több medvetámadás történt az utóbbi időben, melyből volt halálos kimenetelű is.  Most Észak-Szlovákia több járásában is rendkívüli helyzetet hirdettek – írta meg az Agroinform.

Március 21-én éjféltől Besztercebánya 13 járásából 10-ben: Besztercebányai, Breznóbányai, Selmecbányai, Gyetvai, Losonci, Rimaszombati, Zsarnócai, Garamszentkereszi, Zólyomi, Poltári járásban rendkívüli helyzetet hirdettek a medvék megjelenése miatt.

Az érintett térségek közé tartozik továbbá a Rózsahegyi, a Liptószentmiklósi, a Poprádi, a Késmárki, a Zsolnai, a Turócszentmártoni, a Stubnyafürdői járás is. A kormány azonban bejelentette, szükség esetén a listát a későbbiekben több járással is kiegészíthetik. Valószínűsíthető, hogy Besztercebánya és Trencsén megye néhány járásában is rendkívüli helyzetet hirdetnek majd a következő időszakban.

Matúš Šutaj Estok szlovák belügyminiszter elmondta, hogy a rendkívüli helyzettel a városban élő emberek védelmét szeretnék biztosítani. Korábban ugyanis számtalan alkalommal lehetett olvasni a medvetámadásokról szóló cikkeket, ezek közül pont az országban történt az, amit sikerült videóra is venni. A felvétel készítője szerencsére megúszta az esetet. Túra közben találkozott össze egy medvével, akit végül sikerült 20 percig filmeznie – írták.

Egyre többször támadnak emberekre!

Nemrégiben írtuk meg, hogy hőkamerás drónnal keresték azt a szlovák medvét, aki öt embert sebesített meg! A vad jelenleg is az erdőben kószál.

Még nem sikerült kilőni a Liptószentmiklós közelében kószáló medvét. A vad múlt vasárnap öt ember sebesített meg a városban – közölte a Bumm.sk.  Erről Viktória Čapčíková, Liptószentmiklós szóvivője tájékoztatott. A medvét hőkamerás drónnal keresik.

Illusztráció

Mint közöltük az Állami Természetvédelmi Hivatal (Štátna ochrana prírody), a Tátra Nemzeti Park és az Alacsony-Tátra Nemzeti Park 14 munkatársa dolgozott a terepen. A Barnamedve Akciócsoporttal együttműködnek a vadászok, valamint az állami is városi rendőrök is.

A vasárnap megsérült emberek mindegyike liptószentmiklósi lakos volt. Ján Blcháč, a város polgármestere arról tájékoztatott, hogy együttműködnek a vadászszövetségekkel. Vasárnap rendkívüli helyzetet hirdettek Liptószentmiklóson a környéken kószáló barnamedve miatt. Az önkormányzat arra kéri a lakosokat, hogy különösen az éjszakai és reggeli órákban ne tartózkodjanak a lakott területen kívül.

A város utcáin futkosó medvét vasárnap dél körül észlelték a liptószentmiklósi lakosok. Videót és kényképeket is közzétettek a vadról. Az állat a rakparton és a bevásárlóközpontnál is felbukkant. Vasárnap öt 10 és 72 év közti személyt sebesített meg a vadállat. A rendőrök visszakergették a vadat az erdőbe. A lakott területet biztosítják, azonban fokozott óvatosságra intik az embereket.

“Vészhelyzetben” kilőhető lesz a medve a szlovákoknál

Nemrég írtuk meg, hogy Szlovákiában kritikusan elszaporodtak a barna medvék, a kormány egy válságkezelési kézikönyvet dolgoz ki emiatt.

Az egyes szlovákiai falvak és városok környékén megnövekedett medvetámadások miatt válságkezelési kézikönyvet készít a szlovák kormány.

Az elkészülő útmutató a jelenlegi ismeretek alapján javasol majd veszélyhelyzetekre vonatkozó eljárásokat – írta az Infostart.

A TERVEK SZERINT A KÖZELJÖVŐBEN NEM CSUPÁN A BEAVATKOZÓ CSAPAT TAGJAI, HANEM A RENDŐRÖK IS LIKVIDÁLHATJÁK A VESZÉLYES VADÁLLATOKAT.

Szlovákiában kritikusan elszaporodtak a barna medvék. A ragadozók gyakran lejárnak a hegyvidéki városokba és falvakba, ahol megtámadják a háztáji állatokat, és anyagi károkat okoznak. Az elmúlt évben több olyan esetet is jelentettek, amikor emberre támadtak. A problémával már a politikusok is foglalkoznak, sorra teszik a javaslatokat, melyek arra irányulnak, hogy lehetne megelőzni a bajt.

Nem kilövés, beavatkozás

környezetvédelmi minisztérium dolgozik egy válságkezelési metóduson: egy kézikönyvet készít, amely meghatározza az emberi egészséget és életet közvetlenül vagy közvetve veszélyeztető krízishelyzetek kezelési eljárásait. Ez tartalmazza a medvék felbukkanásától kezdve a bejelentés módján át a problémás egyedek eltávolításáig zajló folyamatokat. Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter a kormányülés után rámutatott, hogy a kézikönyv nem az állat kilövésekre vonatkozik, hanem a válsághelyzetekben történő beavatkozásra, amikor a medve bejut a falvak és városok belterületére, és valós veszélyt jelent az emberekre és vagyonukra.

A medvék vadászatát Szlovákiában a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény szabályozza, melynek értelmében így

SZLOVÁKIÁBAN MÁR TÖBB MINT TÍZ ÉVE TILOS A MEDVEVADÁSZAT.

Bizonyos esetekben a környezetvédelmi minisztérium adhat kivételt, és engedélyezheti az állat kilövését. Alojz Kaššák, a vadászkamara szóvivője szerint a medvevadászat tilalmának eredménye, hogy a medvék már nem félnek az embertől. „Míg régebben az anyamedve arra tanította a bocsait, hogy ne menjen az ember közelébe, ma már teljesen természetessé vált számukra az emberi jelenlét” – mondta Kaššák.

A tervek szerint a közeljövőben nem csupán a Barna Medve Akciócsoport tagjai, hanem a rendőrök is likvidálhatják a veszélyes vadállatokat. Eddig, ha egy városban vagy faluban veszélyes medvét észleltek, a beavatkozó csoportot hívták ki, hogy befogják és likvidálják a veszélyes vadállatot. Jelenleg öt ilyen csoport működik Szlovákiában, és néha hosszú órákba telik, mire tagjai kiérnek a helyszínre. Az új törvénymódosítás révén azonban munkájukat a rendőrök könnyíthetik meg, az egyenruhások ugyanis hamarosan engedélyt kaphatnak a veszélyes medvék kilövésére. A rendőrség azonban csak abban az esetben avatkozhat be, ha a medve agresszív és emberekre bizonyítottan veszélyes.

(Forrás: Bumm.sk, Új Szó, Infostart. Kép: illusztráció)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Szarvasok szerelmi mámortól ittas hangjától zeng az erdő Körösvölgyön

Marci

Egyszerűen agyonvertek egy barna medvét

magyarallatvedo

Medve lábnyomát találták Bercelen is

Viki