Image default

Mentsük meg a békákat!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményben kéri a lakosságot a vízóraaknák, pincék fogságába került békák, elsősorban a varangyok mentésére.

A településeken is általánosan előforduló zöld és barna varangy, a barna ásóbéka, helyenként a bajszos- vagy barnabékák, erdei, mocsári és gyepi békák, de akár még a vizektől elkalandozó zöldbékák és unkák is a vízóraaknákba esve, pincékbe tévedve végleg csapdába kerülhetnek és akár évekig éhezve, halálukig sínylődhetnek.

A bajba jutott békákon nagyon gyorsan és egyszerűen segíthet a lakosság, ha az állatokat a vízóraaknákból, pincékből kiemelve a kertben elengedi.

Emellett fontos, hogy ezeket a helyeket márciustól-szeptemberig havonta ellenőrizze az ingatlantulajdonos.

Ha valaki ennél is többet szeretne tenni az ártalmatlan, de különleges állatokért, a kertben lehet készíteni peterakóhelyet vagy békagarázsokat. De nappali békamenedékeket is előállíthatunk az állatok számára. Ezek elkészítéséhez az egyesület saját honlapján ad ötleteket.

Aki nem biztos abban, hogy milyen békafajjal találkozott, használhatja az MME ingyenesen letölthető Kétéltű- és hüllőhatározó okostelefonos applikációját is.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Ritka madárvendég, egy Svédországban gyűrűzött fenyőpinty bukkant fel Koppánymonostorban

Marci

Keressük Magyarország legidősebb nagy fakopáncsát!

Erik

Kikeltek a kislibák a Velencei-tónál, totyogó csemetékkel találkozhatsz az utakon

Marci