Image default

Hihetetlen: Nigériáig repült a tavaly hazánkban gyűrűzött vörös vércse!

Hihetetlen: Nigériáig repült a tavaly hazánkban gyűrűzött vörös vércse! Hihetetlen távot tett meg a kecses ragadozómadarunk, úgy tűnik teljesen épségben! 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közölte a meghökkentő teljesítmény részleteit honlapján.

Mint írták, a madárról fénykép készült, amin jól látható a színes műanyag gyűrűje, ez alapján lehetett azonosítani. Ezt a példányt elsőéves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártan (Ócsai Péter). Ez az első magyar gyűrűs vörös vércse, ami megkerült Nigériában.

A Magyarországon eddig meggyűrűzött több, mint harmincötezer vörös vércse közül 74 példány került meg külföldön, a legtöbb Közép-Európában és az Appennini-félszigeten. Korábban öt magyar gyűrűs vörös vércse került meg Afrikában, egy-egy madár Algériában (1993.), Egyiptomban (2023.), Líbiában (2020.), Mauritániában (2015.) és Tunéziában (2022.). A most, Nigériában megfigyelt példány az első, amit szabadon, a színes gyűrűje alapján azonosítottak – írták.

A vörös vércse viszonylag gyakori fészkelő ragadozó madarunk. Magyarországon a vörös vércse a leggyakoribb ragadozómadár-faj. Az állomány nagy része vonuló, de szinte minden évben akadnak olyan példányok, amelyek egész télen kitartanak. A hazai állománya tehát részben állandó, részben rövid távú vonuló, melynek telelőterülete a Mediterráneum. Az észak-európai fészkelő vörös vércsék Dél, Délnyugat-Európában telelnek, de kis számban a Szaharán túli területekre is eljutnak.

Nyáron főleg mezei pockokat, repülő rovarokat és gyíkokat fogyasztanak. Télen viszont nincsenek sem gyíkok, sem repülő rovarok, ezért szinte kizárólag pockokkal táplálkoznak.

A VÖRÖS VÉRCSÉK A KÉK VÉRCSÉKHEZ HASONLÓAN, EGY HELYBEN SZITÁLVA LESNEK A PRÉDÁRA.

Fejüket egy pontban tartják, miközben a szárnyukat, farkukat össze-vissza forgatják. Ha felfedezik a zsákmányt, akkor vagy hirtelen lecsapnak, vagy óvatosan ereszkednek fölé, s az utolsó egy-két méteren gyorsan rázuhannak.

További információ és megkerülési térképek a vörös vércsékről a Tudástár Magyarország madarai oldalon:
https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-faltin

A vörös vércse megkerülési térképe az online EURING (www.euring.org) Eurázsia-Afrika Madárvonulási Atlaszban: https://migrationatlas.org/node/1838

(Forrás: MME)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Itt a nagy kérdés: etessük vagy ne etessük a vízimadarakat?

magyarallatvedo

Fészekből kipottyant vörös vércse fiókák kaptak új esélyt az életre

magyarallatvedo

Keresik az év madárbarát települését

Eszti_mav