Image default

Hová lett a pénz? Tették fel a kérdést az Illatos úti menhely előtt

Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelölt és Ovádi Péter állatvédelmi kormánybiztos, az Állatvédő Ligával tartott közös sajtótájékoztatót. Az esemény apropóját egy hétmillió forintos támogatásból megvalósult guruló állatvédelmi központ átadása adta.

Budapesten az elmúlt években romlott az állatvédelem

“Ahogy sok minden más, úgy Karácsony Gergelyék alatt az állatvédelem is kimerült hangzatos szlogenekben, tettek és cselekvés helyett inkább csak ígéretek voltak az elmúlt négy és fél évben. A gyakorlat szintjére sajnos nem jutott el egyáltalán ez a törekvés, még azokat a 2019 előtt lévő jó gyakorlatokat is felszámolta a mostani főpolgármester, amelyek az akkori időszakban hatékonyan segítették az állatvédelmet Budapesten” – mondta keddi, Illatos úton tartott sajtótájékoztatóján Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje. Hozzátette,

nemcsak, hogy nem fejlődött az állatvédelem, hanem még romlott is az elmúlt években a helyzet.

Ígéretek voltak, a cselekvés elmaradt

“Állatbarát Budapest, Állatvédelmi Ombudsman, Állatvédelmi Charta. Ezeket ígérte meg Karácsony Gergely, de amikor oda jutottak volna, hogy ezeket cselekvésre kellett volna váltani, akkor ezek a felvetések, ígéretek mind megbuktak. És sajnos ezt az ámokfutást bizony a magukat megvédeni képtelen állatok is megsínylik Budapesten” – emelte ki.

Hangsúlyozta: odáig jutott el a mostani városvezetés, hogy megszüntették azt az ingyenes rehabilitációs programot, ami egyébként a fővárosnak egy fillérjébe nem került, amibe civil szervezetek is besegítettek, és amely az állatoknak a kennelben eltöltött idő után egy jó lehetőséget jelentett arra, hogy újra egy picit szocializálódjanak.

Megnyirbálták az örökbefogadó napokat is

és semmit nem tettek annak érdekében, hogy az Illatos utat fejlesszék és felszámolják a mostani tarthatatlan állapotot.

A főváros helyett a kormány adott támogatást a mobil irányító központra

“Volt ugyan a fideszes frakció részéről olyan előterjesztés, ami az Illatos út helyzetének a rendezésére vonatkozott volna, ezt viszont a Fővárosi Közgyűlés nemhogy nem tárgyalta meg, napirendre se vették ezt a bizonyos előterjesztést. És szintén egy történelmi bűn az állatok szempontjából az, hogy a civil szervezetekkel való együttműködést gyakorlatilag a Fővárosi Önkormányzat beszüntette” – emelte ki Szentkirályi Alexandra.

A sajtótájékoztató apropóját az adta, hogy az Illatos úton egy 7 millió forintos kormányzati támogatásnak köszönhetően egy mobil irányító központ kezdheti meg a működését az Újpesti Állatvédő Liga segítségével. Szentkirályi szerint ez a főváros feladata lett volna, de

az állatbarát Budapest helyett Gyurcsány-barát Budapestet kaptak a budapestiek az elmúlt években.

Hová tűnt a pénz?

“Mire költi a főváros azokat a forrásokat, amik évről évre emelkednek a számára, például az iparűzési adó tekintetében? Hova lett az a tartalék, amivel mi anno átadtuk a városvezetést, hogyha egyébként azokat a szolgáltatásokat sem tartja fenn a főváros, amiket a 2019 előtti városvezetés fenntartott? Én mindenképpen arra tudok ígéretet tenni, hogy ha a budapestiek nekem szavaznak bizalmat, akkor egyrészt rendezni fogom az Illatos út helyzetét, végre méltó körülmények közé kerülnek majd ezek a kiszolgáltatott állatok, és visszahozom a civilekkel való együttműködést az állatvédelem kérdésében, mert ez a közös ügyünk, és a civilek nélkül nem lesz hatékony állatvédelem Budapesten sem” – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra.

Ovádi Péter, az állatvédelemért felelős kormánybiztos kiemelte, az elmúlt években a civilek tartották és vitték előre az állatvédelmet Budapesten, ehhez a Fővárosi Önkormányzat sajnos semmivel nem járult hozzá.

Az 500 milliós pályázatból 92 budapesti civil szervezett kapott támogatást

“A kormányzat megpróbálja segíteni ezeket a civil állatvédő szervezeteket. 500 millió forintos keretösszegű pályázatot hirdettünk meg, ott 187 sikeres pályázó volt, és ebből 92 budapesti volt. Ebből is mutatja azt, hogy mekkora elszántság van a budapesti civil szervezetekben, és mennyit tesznek az állatvédelemért” – emelte ki. Meglátása szerint a mobil irányító központtal az Állatvédő Ligán kívül több civil szervezetet is tudnak támogatni, hiszen ők is igénybe tudják venni.

“Budapesten végre nem csak látszatintézkedésekre, hanem komoly intézkedésekre és közös munkára van szükség az állatvédelem területén” – fűzte hozzá.

Pataki Gábor, az Állatvédő Liga vezetője a sajtótájékoztatón részletesen bemutatta a guruló állatvédelmi központ működését, ami számos funkciót el tud látni. Segítségével 21. századi körülmények között lehet állatot menteni, illetve

a guruló központ állatelsősegély nyújtásra is alkalmas.

Használatával könnyebben felszámolhat egy szaporítótelep is, állatorvos tud benne dolgozni, a hatóságok el tudják végezni a papírmunkát is, sőt, még az iskolások és óvodások felelős állattartásának is oktatási helyszíne lehet, hiszen a gyerkek meg tudják nézni az állatmentésekhez használt különböző felszereléseket.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Megalakult a Pumi Veszprémi Állatmenhely Alapítvány kuratóriuma

magyarallatvedo

26 gólya hunyt el áramütés következtében – változásra van szükség

Marci

Hihetetlenül cuki zebracsikó jött a világra Budapesten

Marci