Image default

Remekül érzi magát Taian, a Pécsi Állatkert perzsa leopárdja!

Remekül érzi magát Taian, a Pécsi Állatkert perzsa leopárdja! Sajnos a perzsa leopárd alfaj a kihalás szélén áll, hiszen már csak néhány száz példánya él a vadonban.  

A perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor, újabban Panthera pardus tulliana) a legnagyobb a leopárd alfajai közül és sajnos a veszélyeztetett állatfajok listáját bővíti – osztotta meg bejegyzésében a Pécsi Állatkert. 

Mint említik, a legfrissebb adatok alapján a szabad természetben mindössze 4-600 kifejlett egyed él. A faj a Közel-Keleten őshonos, 11 ország területén találkozhatunk velük, az állomány nagyobb része azonban Irán, Törökország, Afganisztán és Pakisztán területén él – írták.

Taian a pécsi leopárd viszont a képek tanúsága szerint remekül érzi magát szerencsére az állatkertben.

Tavaly a Miskolci Állatkertben született perzsa leopárd

Örömmel számoltunk be róla tavaly, hogy perzsa leopárd-kölyök született a Miskolci Állatkertben. A január 25-én született kölyök az első állatorvosi vizsgálatán megkapta a kötelező védőoltásokat, valamint az azonosítására szolgáló microchipet, és megmérték a súlyát is, amely azt igazolja, hogy jól fejlődik – tájékoztatott akkor honlapján a Miskolci Állatkert. Közölték, a kölyök fő táplálékát még az anyatej jelenti, de már akkor kóstolgatta a húst is.

A Miskolci Állatkert első perzsa leopárdja, az akkor hároméves nőstény, Tareca 2012-ben érkezett Portugáliából, a Lisszaboni Állatkertből az európai fajmegőrzési program keretében. 2017-ben jött világra első kölyke, Touran, amely jelenleg már az izraeli Haifa állatkertjének lakója.

Tareca 2022-ben kapott új párt Augsburgból, “frigyük” eredményeként született meg első kölykük január 25-én.

A leopárd a legnagyobb elterjedési területtel rendelkező nagymacska, hiszen Afrika déli részétől egészen a Távol-Keletig előfordul, ahol több alfaját is megkülönböztetik élőhelyüktől, méretüktől, színezetüktől függően.

Létszáma azonban mindegyik alfajnak jelentősen megfogyatkozott. Különösen igaz ez a Közel-Keleten élő, legnagyobb termetű alfajára, a perzsa leopárdra (Panthera pardus saxicolor), melyből becslések szerint legfeljebb ezer példány élhet szabadon.

A veszélyeztetett nagymacskák megmentéséért az európai állatkertek az elsők között hoztak létre összehangolt tenyészprogramot az 1980-as években. Jelenleg Európa és a Közel-Kelet állatkertjeiben a fajnak mintegy 100 egyede él, köztük három Miskolcon – írta az állatkert.

(Forrás: Pécsi Állatkert, MTI)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Száz honvéd kadétnak tartottak állatvédelmi előadást az állatkertben

Eszti_mav

Írtó cuki guanakó pár érkezett a Pécsi Állatkertbe!

Erik

Hihetetlen cukik lettek az észak-kínai leopárd hármasikrek a Nyíregyházi Állatparkban

Erik