Image default

Magyar sportolók álltak az állatvédelem mellé

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány és Ovádi Péter kormánybizitos idén is nagyszabású kampányt indít az adó 1 százalék állatvédőknek történő felajánlása érdekében. Idén a magyar sportolók is az ügy mellé álltak, hogy kedvenceikkel együtt hívják fel a figyelmet az adóösszeg felajánlására. Közülük elsőként Baji Balázs világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar gátfutó, állatorvos és kutyája, Szikra, valamint Ligetvári Patrik a magyar kézilabda-válogatott oszlopos tagja és kutyái kérik az adófizetők támogatását.

1 százalék is sokat jelent

Magyarország a kutyát és macskát tartó háztartások arányát tekintve Európa élmezőnyébe tartozik. A lakosság egyre több egzotikus állatot tart, és növekszik az érdeklődés a gazdasági haszonállatok és a vadon élő állatok jólléte iránt is. Hazánkban az állatmentés – közhasznú – feladatát jellemzően állatvédő civil szervezetek vállalták magukra.

Elkötelezett munkát végeznek annak érdekében, hogy új, felelős gazdát keressenek a gazdátlan kutyáknak, macskáknak. De ivartalanítással is igyekeznek megfékezni a kóborállat-állomány bővülését.

A több száz társállatokkal foglalkozó szervezet mellett némely állatvédő alapítvány, egyesület a sérült vadon élő állatok védelmére specializálódott, emellett haszonállatvédő szervezetek is működnek.

Az állatvédelem helyzete nem könnyű.

A COVID-19 járvány alatt sokan társállatot vettek magukhoz, amelyek egy részére a karanténidőszak végeztével már nem tartottak igényt. A háborús infláció hatására hiszen még több állat került utcára, és a gazdasági terhek növekedésével az adományozási kedv is csökkent.

Aki állatvédőket támogat, életeket ment

Ovádi Péter szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy az adatok szerint az elmúlt években az adózók jelentős része nem ajánlotta fel az adója 1%-át jótékony célokra.

“Bőven van tartalék a rendszerben” – emeli ki az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos. Hangsúlyozta, akik még nem döntöttek személyi jövedelem adójuk 1%-ának sorsáról, fontos, hogy tudják:

ha állatvédő szervezeteket jelölnek meg kedvezményezettnek, szó szerint életeket menthetnek.

“Ezeket az összegeket az állatvédők szerencsétlen sorsú, beteg vagy sérült állatok gyógykezelésére, megfelelő ellátására fordítják” – emelte ki. A kormánybiztos felhívta a figyelmet arra is, hogy 2024. május 21-ig van még lehetőség az 1% feletti rendelkezésre.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Újabb mérföldkő az állatvédelemben: Magyarország is képviseltette magát Európa első számú állatjólléti fórumán

Eszti_mav

A jövő gyermekei tudják, hogy az állatok érezni képes élőlények

Marci

Nagyszerű hír: tápadományban részesülnek a hazai állatmenhelyek

Marci