Image default

Állatvédők küzdenek a 160 partra vetődött delfin megmentéséért Nyugat-Ausztráliában

Állatvédők küzdenek a 160 partra vetődött delfin megmentéséért Nyugat-Ausztráliában!

Mintegy 160 gömbölyűfejű delfint vetődött a partra csütörtökön Nyugat-Ausztrália állam egyik torkolatának sekély vizében. A Reuters szerint a tengeri élővilág szakértői kétségbeesetten próbálták megmenteni az állatokat – közölte a 24.hu.

A gömbölyűfejű delfinek a Geographe-öbölben lévő Toby Inletnél rekedtek – közölte a nyugat-ausztráliai, biodiverzitásért és természetvédelemért felelős minisztérium. A helyszín a turisták által kedvelt délnyugati régióban, Dunsborough városának közelében van.

A partra vetett delfinek közül már 26 elpusztult

– derült ki a tárca közleményéből.

Tavaly júliusban több mint 50 gömbölyű fejű delfin pusztult el, miután partra vetődött a nyugat-ausztráliai tengerparton. Mivel ezek az állatok közösségben élnek és mozognak, ha egy bálna bajba kerül és partra vetődik, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem szerint gyakran a többi is követi.

Ezeket az állatokat magyarul gömbölyűfejű delfinnek hívja a szakirodalom és morfológiai szempontból valóban a delfinek családját gazdagítják. Más nyelvterületek ugyanakkor előszeretettel használják a pilótabálna (Grindwal/Pilot Whale) kifejezést. A névbonyodalom magyarázata az lehet, hogy az állatok számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, ami inkább a bálnákra jellemző és nem a delfinekre – közölte a 24.hu.

Ezek a cetfélék 10-30 főből álló csoportokban élnek, a nyílt vízen előfordul, hogy akár száznál is többen összegyűlnek. Az állatok nagyon aktívak, és sokszor csapkodják a víz felszínét a farkukkal vagy ki-ki emelkednek a vízből „kémkedni”. A hímek 10 éves koruk után, a nőstények 6 évesen érik el az ivarérettséget, az egész évben tartó párzási időszaknak köszönhetően egy-másfél év után egy borjú születik.

Tavaly nyáron közel száz delfin pusztult el Ausztrália partjainál

Nyugat-Ausztrália déli partjainál egy gömbölyűfejű-delfincsapat vetődött a partra, a vadvédelmi hatóságok vészhelyzeti akciót indítottak a megmentésük érdekében- közöltük tavaly. A 84 egyedből álló csapatot egy este észlelték a parttól mintegy 100 méterre, az Albanytól 60 kilométerre keletre fekvő Cheynes Beachnél.

A delfinek egész nap a part közelében voltak, és nem sokkal délután 4 óra után kezdtek a partra sodródni.

John Edwards, a tengerészeti műveletek vezető tisztje elmondta akkor, hogy az éjszakai sötétség és a rossz időjárás kihívást jelentett.

“Korábban már volt dolgunk tömeges partra vetődéssel, így először meg kell keresni az okokat. Ha egészséges, életképes állatokról van szó, mindent megteszünk, hogy segítsünk.”

A halászati tisztviselők cápariadót is kiadtak a partra, mivel a sérült vagy elpusztult delfinek vonzhatják a ragadozókat.

Korábban is voltak már jelentős tömeges kisodródásban érintettek a gömbölyűfejű-delfinek, 2022-ben 230-an kerültek partra a Tasmánia nyugati partján. 2018-ban 150 gömbölyűfejű-delfin volt a Hamelin-öbölnél, és több mint 100 állatot nem sikerült megmenteni.

Rebecca Wellard tengeri emlősökkel foglalkozó tudós és kutató elmondta, hogy a partra sodródott delfinek mentése mindig is bonyolult volt.

“Ha ezek az állatok már hosszabb ideje a parton vannak, a gravitáció és a testük súlya miatt nagy nyomás nehezedik a szerveikre”

“Az egészségi állapotuk már ekkor is károsodott, így ha újra felhúzzuk őket a vízre, akkor valóban megkockáztatjuk, hogy újra partra vetjük őket” – mondta Dr. Wellard.

A szakértő szerint a partra sodródott gömbölyűfejű-delfinek egészségi állapotától függően néha kíméletesebb lehet a parton elaltatni az állatokat, mint rossz egészségi állapotban visszaküldeni őket a tengerre.

(Forrás: 24.hu)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Tizenhat év után tért haza a delfin

magyarallatvedo

Kénytelenek kiabálni a delfinek a zajszennyezés miatt

Erik

Hiába a tiltakozás: idén is lemészárolják a delfineket a Feröer-szigeteknél

Eszti_mav