Image default

Hollandiában betiltanák a kiskutyás kölyök jógaórákat

Egy vezető holland törvényhozó be akarja tiltani az úgynevezett kölyökjógát, a TikToknak és az Instagramnak köszönhetően a nagyvárosokban terjedő wellness-őrületet.

Pieter Adema mezőgazdasági miniszter a kölyökjóga teljes betiltását követeli, és egy holland lapnak adott interjújában „teljesen értelmetlennek” nevezte a terjedő trendet.

„A kiskutyáknak aludniuk kell. Fejlődésük nagyon korai szakaszában vannak” – tette hozzá, eloszlatva a holland jóga rajongóinak a kölyökkutyákkal való kutyázás reményét.

A kölyökjóga azt csinálja, amit a címében ír: csoportos jógaórák, néhány extra kutyás vendéggel. Az ügyfelek számára edzést és elméletileg alacsonyabb szorongásszintet ígérnek a bolyhos társaknak köszönhetően.

Amszterdamban az órákra 45 euróért lehet jelentkezni, ami nagyjából a duplája a szokásos, csak embereknek szóló órák árának. Egyeseknél fajtát is választhatsz, másoknál a kutyák egészségi állapota és elérhetősége miatt nem tisztázzák az utolsó pillanatig.

Egyesek azonban aggályokat fogalmaztak meg az őrületnek a résztvevő állatokra gyakorolt hatása miatt. Egy brit ITV-vizsgálat arról számolt be, hogy a mindössze hathetes kölyökkutyákat néha megfosztották alvástól és víztől az órákon.

Az olaszok már betiltották

És ha a holland tilalom érvénybe lép, nem Hollandia lesz az első, amely állatjóléti aggályok miatt betiltja a kölyökjógát. Az olasz Egészségügyi Minisztérium a múlt hónapban betiltotta az órákat, mivel aggályosnak tartják, hogy a foglalkozás „fizikailag és mentálisan megterhelő” az érintett állatok számára.

„A kölyökkutyák számára történő betiltás egyben más állatok számára történő betiltást is jelent”

– mondta Adema holland miniszter.

Az állatok jógatérbe való bekerülése a kecskejógához vezethető vissza, amely a jóga egy formája, amely véletlenül 2016-ban jött létre Lainey Morse amerikai farmer jógafajta jóvoltából. A kecskejóga során, amelyet állatasszisztált terápiaként írnak le, a haszonállatok többnyire a jógapózokat végző emberek hátán ugrálnak.

A holland Élelmiszer- és Fogyasztói Termékbiztonsági Hatóság, amely az állatok egészségét felügyeli, várhatóan továbbra is vizsgálni fog minden olyan wellness-trendet, amely keresztezi az állatjólétet.

Magyarországon is van kölyök jóga, a WMN erről szóló cikke itt található.

Eközben A Denveri Nemzetközi Repülőtér Canine Airport Therapy Squadja (vagyis Reptéri Kutyaterápiás Csoportja, melynek zavart keltő rövidítése CATS, vagyis MACSKÁK) a közelmúltban ünnepelte felvételét a Guinness-rekordok közé, mint a világ legnagyobb repülőtéri állatterápiás programja.

Politico – Magyar Állatvédelem

 

KAPCSOLÓDÓ

Bagoly tévedt az iskolába, madármentőt hívtak hozzá – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Kutyákat keres a rendőrség! Akár az Önét is! – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Hogyan maradnak a hatalmas madárrajok olyan szoros formációkban?

Eszti_mav