Image default

A Mályi Madármentők által mentett fekete gólyaért kell szorítanunk!

A Mályi Madármentők által mentett fekete gólyáért kell szorítanunk! Reméljük felépül hamar a gyönyörű madár! 

“Estére még egy fekete gólya az Aggteleki Nemzeti Park jóvoltából. Visszük a madárkórhazba azonnal, csak kapott egy sebtisztítást.” – írta rövid posztjában a Madármentő Állomás Mályi – Bird Rescue

Reméljük felépül hamar a gyönyörű madár!

Nemrég egy fiatal fekete gólya életét mentették meg a Hortobágyi Madárkórházban!

Mivel fiatal madárról van szó, így ebben az évben még biztosan nem fog költeni, de eredeti élőhelyét már megtalálta. 

A fehér gólyát szinte minden magyar ember ismeri a mesékből és az életből is, hiszen a lakott területek madara – kezdi bejegyzését a Hortobágyi Madárpark. Mint írják, nem véletlen, hogy ilyen sok egyed kerül be hozzánk, mivel „velünk él”, könnyű rátalálni. Van egy „testvére” viszont, a fekete gólya,

AMI RITKÁBB ÉS SOKKAL REJTŐZKÖDŐBB IS, HAZAI FÉSZKELŐ ÁLLOMÁNYA MINDÖSSZE 200-250 PÁRRA TEHETŐ.

A fekete gólya legkedveltebb élőhelyei a csendes vízfolyásokkal, tavakkal váltakozó erdős területek, melyekből nem hiányoznak az idős hagyásfák, vagy az egykor legeltetett erdőkből visszamaradt öreg kocsányos tölgyek. Síkvidéken legtipikusabb fészkelőhelyei a fiatal fák sűrűjében megbújó évszázados kocsányos tölgyek.

Madárkórházba bekerült fiatal példányt március idusán engedték szabadon, előtte kapott egy színes gyűrűt, aminek köszönhetően megtudják különböztetni majd fajtársaitól.

A madarat szabadon engedése után többször is sikerült már megfigyelni elengedési helyétől délre és nyugatra a Hortobágy folyó mentén. Mivel fiatal madárról van szó, így ebben az évben még biztosan nem fog költeni, de eredeti élőhelyét már megtalálta. (A képen Radnai Míra Júlia látható, a gólyát meggyűrűző madarász a Madárkórházban.) – írta a Madárkórház.

Veszélyben a fekete gólyák

A fekete gólya fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Tavalyi cikkünkben felhívtuk a figyelmet, hogy veszélyben vannak a fekete gólyák hazánkban. A fekete gólyák tavalyi költése rosszul sikerült az időjárás, illetve a fajra jellemző speciális élőhelyigények miatt. Magyarországon 200-250 pár fekete gólya fészkel, és a nagyon erős aszály már a tél folyamán éreztette hatását.

(Forrás: Hortobágyi Madárpark)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Veszély! Eltűnhet a fekete gólya Magyarországról!

magyarallatvedo

Hatalmas az öröm a Mályi Madármentőknél: kikelt az első mezőzombori mentett fióka!

Erik

Már 28 mentett gólyafióka cseperedik a Mályi Madármentő Állomáson!

Erik