Lakott terület környékén mászkálnak a medvék Nógrádban

Medve járhat a Nógrád vármegyei Nemti környékén, lakott terület közelében – adta hírül a Bánya-tető címet viselő közösségi oldal, szúrta ki a Magyar Nemzet.

Mint írták, a Morgó-gödör középső szakaszán több helyen is friss medve- és medvebocsnyomot találtak. A bejegyzésben felhívták a figyelmet, hogy a medve bocsokkal még veszélyesebb, hiszen

kicsinyeit védi és minden esetben a közelükben tartózkodik.

A kép csak illusztráció

A Nool.hu megkeresésére Széll Istvánné, Nemti polgármestere elárulta: az önkormányzathoz semmilyen hivatalos megkeresés nem érkezett ezzel kapcsolatban. Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, májusban több alkalommal is feltűnt a vadkamerák felvételein egy Bükkben járó medve. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a Heves vármegyei hírportál megkeresésére elmondta,

A medve alapvetően kerüli az embert, így megfelelő viselkedéssel és felkészültséggel elkerülhetők az esetleges problémák.

Nagyon fontos, hogy a medvét ne csalogassuk magunkhoz semmilyen módon.

A kép csak illusztráció

Azokon a helyeken, ahol nagyragadozók előfordulhatnak, célszerű zártan kezelni a kommunális hulladékot, hogy a szemetet ne tekinthessék táplálékforrásnak. A barna medve táplálkozásában a növényi táplálék dominál, fehérjeszükségletét alapvetően rovarok elfogyasztásával fedezi, olykor dögöt is eszik.

Alkalmanként nagytestű patásokat is elejthet, azonban a Bükki Nemzeti Park működési területén az elmúlt évtizedekben barna medve által elejtett prédát még nem azonosítottak. A természetben ugyanúgy tart az embertől, mint amennyire az ember megijedhet a medvétől. Csak szorult helyzetben vagy a bocsait védve támadhat.

Magyar Állatvédelem – Magyar Nemzet, fotó: csak illusztráció

KAPCSOLÓDÓ

Anyamedvét és bocsait kergettek el a csíksomlyói búcsú helyszínéről

Erik

Talán életben marad a légpuskával kétszer meglőtt bőcsi gólya!

Erik

Hőkamerás drónnal keresik a szlovák medvét, aki öt embert sebesített meg!

Erik