Image default

Rákosi vipera vagy rézsikló? – Így különböztethetjük meg őket

A Fertő-Hanság Nemzeti Park legfrissebb posztja egy fontos és izgalmas témát boncolgat: hogyan különböztethetjük meg a rákosi viperát és a rézsiklót.

Az avatatlan szem számára a két kígyófaj első pillantásra hasonlónak tűnhet a színük, a fejmintázatuk és a rövid testhosszuk miatt. Azonban néhány jellegzetességük alapján könnyen megkülönböztethetők egymástól.

A rákosi vipera, tudományos nevén Vipera ursinii rakosiensis, hátán jellegzetes cikk-cakk sávval rendelkezik, ami könnyen felismerhetővé teszi. Tarkótájékon „X” vagy „Λ” alakú mintázat látható. Ezzel szemben a rézsikló, amely a Coronella austriaca nevet viseli, hátán párhuzamosan futó pontsor húzódik, és tarkótáján az osztrák kétfejű sasra emlékeztető minta található.

Az egyik legbiztosabb módja annak, hogy megkülönböztessük a két kígyót, a pupilla formája. A rákosi vipera pupillája függőleges hasítású, ami a mérgeskígyók jellemzője, míg a rézsikló pupillája kerek, mint hazánk többi siklójának, és nem rendelkezik méregfogakkal.

Előfordulási területük és életmódjuk is jelentős különbségeket mutat. A rákosi vipera kizárólag Győr-Moson-Sopron vármegyében, a Hanságban fordul elő. Félénk és rejtőzködő életmódja miatt települések közelébe nem merészkedik. Ezzel szemben a rézsikló az egész megyében szórványosan előfordul, és bár ritkán kerül szem elé, alkalmanként kertekben is találkozhatunk vele.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park felhívja a figyelmet arra, hogy legyünk óvatosak és figyelmesek, amikor kígyókkal találkozunk. Fontos, hogy mindig tartsuk szem előtt a jellegzetes különbségeket a két faj között. A rákosi vipera hazánkban védett faj, így különösen fontos, hogy tisztában legyünk a felismerésével és a vele kapcsolatos természetvédelmi előírásokkal.

Ne feledjük, a természet tisztelete és a megfelelő információk birtokában való viselkedés nemcsak saját biztonságunkat szolgálja, hanem hozzájárul a védett fajok fennmaradásához is.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Hatalmas siker ennek a magyar állatvédelmi központnak a működése, látványosak az eredmények is

Eszti_mav

Szenzációs hír a szegedi rákosi viperáknál

Erik

Közel 300 rákosi vipera jött a világra a Kiskunságban

magyarallatvedo