Image default

A hazai vizeink élővilágára veszélyes, idegenhonos teknősök begyűjtését kezdték meg a Közép-Tisza szolnoki szakaszán!

Hazai vizeink élővilágára veszélyes, idegenhonos teknősök begyűjtését kezdték meg a Közép-Tisza szolnoki szakaszán! A horgászokat a szövetség külön felszólította, ne nyúljanak a csapdákhoz és a benne lévő egyedekhez.

Mint korábban már beszámoltunk róla, egyre több esetben kerülnek hazai természetes vizekbe ,legtöbbször  felelőtlen állattartók által szabadon engedett teknősfélék – írta a Halazin.  Hajdú Tamás, a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület elnöke több helyen megosztotta közösségi felületen írt bejegyzését, melyben az ilyen egyedek becsapdázásáról tájékoztatja a lakosságot, többek közt a horgászokat is.

“Sziasztok! 
Július elsejével kezdődően egyesületünk megkezdte a Közép-Tisza szolnoki szakaszán az idegenhonos teknősök élvefogó csapdázását. Eszközeinkkel az említett szakaszokon találkozhattok, kérünk benneteket, hogy ne közelítsétek meg és ne nyúljatok a csapdákhoz, illetve a benne lévő fogott egyedekhez! 
A Mississippi tarajos teknős számos betegség és kórokozók hordozója, emelett veszélyezteti őshonos mocsári teknősünk szaporodását, előszeretettel pusztítja a süllő fészkek ikráit, ivadékait!! Mindannyiunk közös érdeke, hogy sikerrel végezhessük munkánkat, megszabadítva szeretett folyónkat egy újabb betolakodótól.
Teknőscsapda
Naponta ellenőrizzük a csapdákat, de figyelemmel követi a Nemzet Park, a vízi rendészet és egyesületünk tagjai is! 
Együttműködéseteket köszönjük!! 
Hajdú Tamás MSZTE elnök”  – olvashatjuk Facebook bejegyzésében

(Forrás: Facebook, Hajdu Tamás, Borítókép illusztráció : https://www.wansteadwildlife.org.uk/)

Nemrég a Balatonból is egy nem odavaló, veszélyes teknősfélét fogott ki egy horgász

Épp snecit akart fogni a horgász, amikor egy veszélyes aligátorteknős akadt a kishalas hálójába a Balatonnál. Balatonőszöd és Balatonszárszó között bukkant fel egy csalihalas hálóban.

Nagyobb korában az emberre is veszélyes, harapós teknőst emelt ki a napokban Balatonőszöd és Balatonszárszó között egy idősebb horgász – közölte az Időkép. Éppen a Balatont és a közeli tavat összekötő vizesárokból próbált kishalas hálójával sneciket fogni az esti pecázáshoz, amikor a hálójában egy nagyjából

20 CENTI PÁNCÉLHOSSZÚ ALIGÁTORTEKNŐST PILLANTOTT MEG.

Egy kifejlett hím példány akár 70-80 cm hosszúra is megnőhet és nagyobb állatokat is elejthet – mondta el az Időkép megkeresésésére Pécsi Tibor, a kőröshegyi Teknős Park tulajdonosa és vezetője, aki az állatot elhelyezte a már meglévő hét példány mellé. A Teknős Parkban egyébként egy webkameránk is működik, ahol nyomon követhetik a teknősök életét.

Mint írták, az aligátorteknős egyébként az USA nagy részén és Kanada területén fordul elő. Kína, Tajvan és Japán területére betelepítették. A felelőtlenül szabadon engedett terráriumi példányok Európa szerte, így hazánkban is felbukkannak időnként. Meglehetősen nagy tűrőképességű fajról van szó. Ezért a szándékosan betelepített vagy tudatlanságból szabadon engedett példányai idővel hatalmas károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémákban.

Pénteken egyébként Balatonfűzfőről kapott egy telefont, hogy egy nagyjából 20-25 centi páncélhosszal rendelkező, vörösfülű ékszerteknőst fogtak el. De ő sajnos később megszökött. Ez a fajta teknős szintén veszélyes a környezetére, mert védett állatokat, védett növényeket fogyaszt (fiatalon ragadozó, később növényevésre tér át).

Nagyon fontos, hogyha bárki olyan teknőssel találkozik, amely nem őshonos, netán ráun az otthoni tartására, semmiképp se engedje szabadon, hanem nyugodtan keresse fel Pécsi Tibort, a Teknős Park ugyanis befogadja és gondozza ezeket a példányokat – a szabadban kószálva viszont komoly problémákat okozhatnak – jegyezte meg az Időkép.

(Forrás: Halazin, Időkép, Borítókép: Szilágyi István Forrás: MTI/MTVA- illusztráció)

KAPCSOLÓDÓ

Meglepő felfedezés: eddig ismeretlen óriásteknős fajt találtak a Galápagos-szigeteken

Marci

Megsüketülnek a víz alatti zajtól a teknősök

magyarallatvedo

Borzasztó körülmények között hozzák be a hüllőket

magyarallatvedo