Image default

Páncéltörött mocsári teknőst mentettek a Madárdokiék!

Páncéltörött mocsári teknőst mentettek a Madárdokiék!

Hortobágyon, Dr. Déri János állatorvos vezetésével a Madárkórház Alapítvány az országban egyedül álló kórházat működtet hosszú évek óta. Az intézmény az egész ország területéről beérkező, sérült, beteg, vadmadarak állatorvosi ellátását, kórházi ápolását és rehabilitációját végzi. Az évente beérkező 2500-3000 beteg közül 35-40 % visszakerül a természetbe.

De nem csak sérült szárnyasok gyógyítását végzi Déri doktor és csapata, hiszen igyekeznek minden bajba jutott, beteg állaton segíteni. Most éppen egy mocsári teknős életét kellett megmenteniük – írta a Hortobágyi Madárpark.
A tekit ellátták, “megragasztották”, melyről egy aranyos fotót is közzétettek közösségi oldalukon! Hálás köszönet érte!

Pár napja két autó gázolta mocsári teknőst is megmentettek a Hortobágyi Madárkórházban! Mindkét teki megkapta a szakszerű ellátást, és most már gyógyulófélben vannak.

Mint írták, “Máshonnan bár, de közel egyszerre érkeztek az elütött mocsári teknősök… Mindkettő az úton haladt volna át, mikor áthajtottak rajtuk. Törött páncéljaik most már stabilak.”

A mocsári teknős

A teknősök rendjébe és a mocsáriteknős-félék családjába tartozik. Eurázsiai elterjedésű, védett faj. Országszerte megtalálható a mocsaras területeken, tavak és folyók mentén, mégis elsősorban a lassú folyású, illetve az álló vizeket kedveli, mivel alapvetően vízhez kötött faj, ideje nagy részét vízben tölti.

A tavasz beköszöntöttével lassan a mocsári teknősök is útra kelnek, hogy tojásaikat lerakják. Azonban sokszor rendkívül veszélyes utat kell megtenniük addig.

Hogy kerülnek az utakra most a mocsári teknős bébik?

Hazánk egyetlen őshonos teknősfaja, a mocsári teknős az áprilisi párzást követően május végén-júniusban (vagy akár még júliusban is) rakja le a tojásait a víztől meglepően távol, több száz méterre. Tojásainak kiköltését a nap melegére bízza, ezért gyorsan felmelegedő, homokos helyet keres, amit gyakran csak az otthonát jelentő víztől távolabb, akár egy-két kilométerre talál. A kisteknősök nagy része augusztus-szeptemberben kel ki és azonnal a víz felé igyekeznek.

Azonban ha nem elég forró a nyár, vagy hamar fordul hűvösre az idő szeptemberben, esetleg túl későn rakta le az anya a tojásokat, akkor a kicsik a tojásban vészelik át a telet és csak tavasszal bújnak ki, ha már kellően meleg az idő.

Nem kell menteni, de figyelni kell rá

“Ezért fordulhat elő, hogy tavak, holtágak környékén most is bukkanhatunk aprócska páncélosra” – hívja fel a figyelmet a Kiksunsági Nemzeti Park. A szakértők azt kérik, semmiképpen se vigyük haza a kerti tóba, mert védett faj!

ALAPVETŐEN MEGMENTENI SEM KELL, AZ ÖSZTÖNE ELVISZI ŐT A VÍZHEZ.

“Ha úton találunk rájuk, azzal viszont segíthetünk, ha elvisszük őket onnan a legközelebbi természetes vízhez. Mivel akkorák, mint egy 20 Forintos, még gyalogosan is könnyen rájuk lehet taposni, ha nem vesszük észre” – magyarázzák. Hozzáteszik, a mocsári teknősök élete azonnal egy hosszú, veszélyes meneteléssel kezdődik, amely sokuk számára hamar véget is ér. Túlélési esélyeiket javíthatjuk, ha az úton történő gázolástól, eltaposástól megmenekítjük őket.

(Forrás: Hortobágyi Madárkórház Facebook, Kiskunsági Nemzeti Park, fotók: Kiss Mónika)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Rengeteg teknős és delfin pusztult el Srí Lanka partjainál

Marci

Félig kihült mókus baba életéért kell szorítanunk a Hortobágyi Madárkórházban!

Erik

16 év alatt ennyire távolodott el élőhelyétől ez a teknős

magyarallatvedo