Image default

Minden ötödik medvét kilövik Svédországban

Svédországban megkezdődött a vadászidény, amely során az ország medveállományának 20 százalékára, mintegy 500 egyedre adtak ki kilövési engedélyt. A természetvédők aggodalmukat fejezték ki a kiadott engedélyek magas száma miatt.

A Guardian beszámolója szerint, ha valóban ennyi medvét lelőnek, az országban mindössze körülbelül 2000 medve marad, ami 40 százalékkal kevesebb, mint 2008-ban, amikor a populáció elérte a 3300 egyedet. A medveállomány csúcspontját követően

az elmúlt években összesen 722 medvét öltek meg,

és idén további 486 medve kilövésére adtak engedélyt. Ráadásul, ahol a medvék veszélyt jelentenek a haszonállatokra, további, még meghatározatlan számú medvét lőhetnek ki.

A svéd ragadozóvédelmi szövetség elnöke élesen bírálja az intézkedést. Úgy véli, hogy

a vadászat inkább a trófeagyűjtésről szól, semmint a faj fennmaradásáról.

Véleménye szerint a svéd vadgazdálkodás egyre inkább az állatok megölésére összpontosít, ahelyett, hogy a legjobb tudásuk szerint igyekeznének megőrizni a populációt.

A medvék helyzete különösen aggasztó, hiszen az 1920-as években majdnem kihaltak a túlzott vadászat miatt. A populáció helyreállítása hosszú évtizedeket vett igénybe, és most ismét veszély fenyegeti őket a nagyarányú vadászat következtében.

A helyi természetvédők arra figyelmeztetnek, hogy ha a jelenlegi tendencia folytatódik, az a svéd medvék számának további drámai csökkenéséhez vezethet, ami nemcsak a faj túlélését veszélyezteti, hanem az ország ökológiai egyensúlyát is.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

A fővárosba költözött Csángó és Hargita a két barnamedve!

Erik

Medvék veszélyeztethetik a csíksomlyói búcsút

Eszti_mav

A nyáját védelmező juhászra támadt egy medve Romániában!

Erik