Image default

Saját gyümölcsöst kapnak az erdélyi medvék egy új kezdeményezés keretében

Hargitafürdőn egy különleges projekt keretében száz vadalmafa-csemetét ültettek el az erdők különböző területein a medvék számára. Az akcióban a Lions Club 12 bukaresti önkéntese és Tófalvi Ernő hargitafürdői erdész vett részt. Ez a kezdeményezés már több éve fut, Tófalvi Ernő vezetésével, aki ezzel próbál még több táplálékot biztosítani a vadaknak, különösen a medvéknek saját élőhelyükön.

Történelmi gyökerek, modern megoldások a medvékért

Tófalvi Ernő a Székelyhonnak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy évszázadokkal ezelőtt, Mária Terézia uralkodása idején törvény írta elő, hogy minden hektár erdőben legalább egy vadgyümölcsfát kell ültetni, hogy a vadaknak legyen mit enniük.

Az erdőtulajdonosoknak akkoriban kötelező volt vadföldeket létesíteni.

Az erdész elmondása szerint az erdőkben egyre nehezebben jutnak ennivalóhoz a vadak, mivel az emberek rengeteg gombát, áfonyát, málnát és szedret gyűjtenek be. Ezért is kezdte el ezt a telepítést saját erőből.

A mostani ültetés során vadalmafákat telepítettek, de a jövőben más gyümölcsfajtákat is ültetni terveznek. Tófalvi Ernő szerint fontos, hogy az erdőkben különböző időszakokban termő fajok legyenek, így a vadak hosszabb ideig juthatnak táplálékhoz. Ezért például vackorfák ültetését is tervezik.

Ritka gyakorlat az erdőgazdálkodásban

A székelyföldi állami és magánerdészetek évente tartanak csemeteültetési akciókat, de a vadalma telepítése nem általános gyakorlat. Általában fenyőket és lombhullató fákat ültetnek, helyenként vadcseresznyét is, míg a bükkösökben az őszi makk biztosít eleséget a vadak számára.

Ez az új telepítési projekt, azaz a vadalma nemcsak a medvék, hanem más növényevő vadak számára is jelentős táplálékforrást jelenthet. Az ilyen típusú kezdeményezések segíthetnek megőrizni a vadállomány egészségét és hozzájárulhatnak az ökoszisztéma fenntartásához. Az önkéntesek és szakemberek munkája példaértékű, és remélhetőleg más régiókban is követésre talál.

Magyar Állatvédelem, a képek csak illusztrációk

KAPCSOLÓDÓ

Románia beindult: Több száz medve kilövését engedélyezik!

Erik

5 medve aludta át a telet egy kaliforniai család háza alatt úgy, hogy ők észre sem vették

magyarallatvedo

Mégis kilövik az olasz medvét, aki megölt egy futó férfit

Erik