Image default

Elképzelések, tervek vannak, pénz továbbra sincs a hargitai medvepark létesítéséhez

Elképzelések, tervek vannak, pénz továbbra sincs a hargitai medvepark létesítéséhez. Már évekkel ezelőtt megszületett az ötlet, hogy többszáz hektáros bekerített medveparkot lehetne létrehozni Hargita megyében, ahol a veszélyessé vált nagyvadakat el lehetne helyezni, egyúttal vendéglátásra, és a medvék természetes életkörülmények között történő megfigyelésére is lenne lehetőség.

Elképzelések, tervek vannak, pénz továbbra sincs – röviden így lehetne összefoglalni a zárt medveparkok létrehozásának helyzetét Hargita megyében – írta meg a Székelyhon. Alkalmas terület lenne, ahol az emberek és háziállatok életét veszélyeztető, túlszaporodott nagyvadakat el lehetne helyezni, de a finanszírozási lehetőségek hiányoznak.

A kép csak illusztráció

Mint emlékeztettek, négy évvel ezelőtt, választási kampány idején hozta nyilvánosságra azt az elképzelést Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke, hogy többszáz hektáros bekerített medveparkot lehetne létrehozni Hargita megyében, ahol a veszélyessé vált nagyvadakat el lehetne helyezni, egyúttal vendéglátásra, és a medvék természetes életkörülmények között történő megfigyelésére is lenne lehetőség.

Terület lenne bőven…

Noha alkalmas területeket már a kezdetekben felajánlottak a közbirtokosságok, a kulcskérdés a finanszírozás volt, amelyre azóta sem sikerült megoldást találni. A már lezárult Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) keretében ilyen tevékenységre csak a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium pályázhatott, amely egy Brassó megyei projektben vesz részt, ahol európai uniós támogatással rehabilitációs központot terveznek létrehozni medvék számára egy 60 hektáros területen.

Medveparknak való vidék Hargita megyében ennél jóval nagyobb területekben gondolkodnak, eddig két nagyobb terület merült fel a medveparkok lehetséges helyszíneként, ahol már egyeztetések és helyszíni szemlék is történtek. Az egyik egy csíkszentmiklósi 250 hektáros, a másik egy gyergyóalfalvi 600 hektáros terület. Mindkettő közbirtokossági tulajdon. A finanszírozás azonban hiányzik. A szaktárca államtitkára idén Csíkszeredában is kijelentette, ilyen projektre nincs pénz a költségvetésben. Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete legutóbb néhány javaslatot fogalmazott meg az üggyel kapcsolatban – tudta meg a megyei önkormányzattól a lap. Eszerint a medveparkok számára olyan területet kellene kijelölni, amelyek esetében nem részesülnek területalapú támogatásban a tulajdonosok, ugyanakkor nem Natura 2000-es minősítésű védett területek. Ezek mellett szükség van arra is, hogy bizonyos infrastruktúra legyen elérhető közelségben: megfelelő út, villany- és vízhálózat. Ebben a témában pedig további egyeztetéseket szeretnének szervezni.

(Forrás: Székelyhon)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Rövid telet jósolt a Budapesti Állatkert medvéje

magyarallatvedo

Gombászó férfira támadt egy medve Erdélyben

Eszti_mav

Japánban horrorfilmbe élő “lényekkel” tartják távol a veszélyes medvéket – VIDEÓVAL

magyarallatvedo