Image default

Nyáját védő pásztorra támadt az anyamedve, nem sokon múlt a tragédia!

Nyáját védő pásztorra támadt az anyamedve, nem sokon múlt a tragédia! Az egyik bölöni esztena juhnyáját védelmező pásztort sebesített meg a medve hétfőn. Az áldozat állapota stabil, az önkormányzat a hatóságokkal együtt a medve azonosításán és a környék biztosításán dolgozik.

Mindössze pár napja költözött ki a pásztor a Bölönpataktól körülbelül fél kilométerre lévő esztenára a nyájjal együtt – közölte a Székelyhon. Ferencz Zoltán bölöni polgármester a portál megkeresésére elmondta, hogy az 50 év körüli áldozat leírása szerint négybocsos anyamedve rontott rá a nyájra, majd a pásztorra hétfőn, a kora esti órákban.

Az áldozat a lábán sérült meg, de még így is autóba tudott ülni, és behajtani a faluba.

A helyszínen elsősegélyben részesítették, majd a sepsiszentgyörgyi kórházba szállították a mentők, az állapota stabil. A lábán érte sérülés az áldozatot.

Mint írták, a támadás az esztenától mintegy 70 méterre történt, erdős területen. A község elöljárója szerint amennyiben helytálló a pásztor elmondása, kijelenthető, hogy a szóban forgó nagyvadnak nem ez volt az első áldozata, korábban már rárontott emberre.

Többször támadt már emberre medvék Bölön környékén

Bölön környékén ugyanis két éve küzdenek a medvékkel, ez a negyedik támadás volt. 2022. júliusában ugyanezen a környéken ólálkodott a medve, megsebesítette egy pásztor lábát. 2023 tavaszán egy személy viszonylag könnyebben sérült, egy 60 év körüli pásztort azonban a fejét ért súlyos sérülések, nyílt sebek és harapások miatt életmentő orvosi ellátásban kellett részesíteni – írták.

A mostani eset kapcsán Ferencz Zoltán elmondta: megteszik a tőlük telhetőt a medve azonosításához és visszaszorításához, adott esetben ártalmatlanításához. Kedden vették fel a kapcsolatot a katasztrófavédelem illetékeseivel, délután szervezett riasztásra készülnek a csendőrség, állatorvos, vadászegyesület részvételével. A községvezető kifejtette, hogy csak ezután lehet majd további lépésekben gondolkodni, ugyanis a szóban forgó terület erdős, de amennyiben sikerül beazonosítani és alátámasztani azt, hogy valóban veszélyes egyedről van szó, csak azt követően lehet szó elaltatásról vagy elszállításról. A korábbi szerencsétlenségek kapcsán felidézte, hogy a támadások után 2–3 hónapig is keresték az állatot, de nem találták. Mint mondta, a nagyvadak még egyszer sem merészkedtek be a faluba, de a határtól 100–200 méterre már rendszeresen ólálkodnak. Elsősorban állatokra támadnak, emberi sérülés akkor történik, amikor a pásztorok a nyájat védenék meg a medvéktől.

(Forrás: Székelyhon, Borítókép: illusztráció-Unplash)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Ismét egy súlyos medvetámadás Szlovákiában: tűzoltóra támadt az állat

Erik

Rövid telet jósolt a Budapesti Állatkert medvéje

magyarallatvedo

Hamarosan visszatérhet a természetbe a megmentett jegesmedve – VIDEÓ

Marci