Image default

Hét mentett és éveken keresztül ápolgatott gólyát engedett szabadon a Birdmania

Hét mentett és éveken keresztül ápolgatott gólyát engedett szabadon a Birdmania Dömösön. Bár a madarak gyógyultak, de ha azt látják, hogy valamelyik bajba került, vagy olyan helyre szállt le,ahonnan nem tud kirepülni (több méter nekifutás kell nekik), úgy kérik, haladéktalan értesítsék a központot a nap bármely órájában a 06705320611 számon.

Hét mentett gólyát engedek vissza a természetbe Dömösön – posztolta tegnap közösségi oldalán a BirdMania – Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont.

Mint megjegyezték, a szabadon engedett madarak csupa 2022-es, 2023-as gólya, idei nem volt most köztük.
Mindegyik olyan sérüléssel került be hozzájuk, amit 1-2 évbe tellett helyretenni, illetve eleresztésre alkalmas állapotba hozni.
Köztük volt Kolumbusz is, aki egy bulgár gólya, akit 2023-ban kiesett fiókából neveltek fel, majd eresztettek szabadon Stara Zagora közelében, s aki nem Isztambul felé vette akkor az irányt, hanem egyedülálló módon ellenkezőleg, nyugatnak indult, majd egy jó tíz nappal később Magyarországon, Nagyatád közelében bukkant fel.
Egy kerítésre felakadva találtak, többszörös lábsérüléssel került a BirdManiahoz.
De most ment el a Kis Gyáli is 22-ből, a tavaly nem akart elindulni, így plusz egy évet maradt; Nyakigláb is, aki 23 őszén került be szárnysérülten.

Csámpacsőr szintén 22-es, tavaly már szabadon volt, de egy hét múltán menteni kellett, mert bement egy patakmederbe, ahonnan önállóan nem tudott kijönni. Remélik, most sikeresebb lesz.

A 7 kiengedett gólyából 4 már elrepült. Nincs dobálás, stb, maguktól, kedvük szerint indulnak el -tették hozzá.
Hárman még itt nézelődnek. Ebből ketten a kis röpdék tetején, Gizi gólya meg Macusék feszkéből ismerkedik a környék látképével.
Macust persze elzárták, jobb a békesség alapon – jegyezték meg.

Figyeljünk rájuk!

Ujjak csuriban, remélik mind a 7 megállja kint a helyét. Lesz aki már jövőre fészkelésre érett, jó lenne fiókákkal látnunk majd őket – jegyezték meg.

Csupa felnőtt madár, akik elvileg boldogulnak, de .. hosszas “kórházi” tartózkodás után senki nincs az ereje csúcsán, ők is legalább egy éve nem repültek, így elképzelhető, hogy valamit elügyetkenkednek, úttestre, vagy valakinek a kertjében landolnak.
Minden madáron van gyűrű a lábán, piros alapon fehér betűkkel, sőt van akinek mindkét lábán van (a másik az kék alapon fehér).

Ha azt látják, hogy valamelyik bajba került, vagy olyan helyre szállt le,ahonnan nem tud kirepülni (több méter nekifutás kell nekik), úgy kérik, haladéktalan értesítsék őket a nap bármely órájában a 06705320611 számon.

Megyünk, segítünk, intézzük a dolgot.
Előre is köszönjük, hogy velünk együtt vigyáznak a fokozottan védett madarainkra – zárták  a bejegyzést.

(Forrás: BirdMania – Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Újabb 10 mentett gólya cseperedett fel és nyerte vissza szabadságát hála a Mályi Madármentőknek!

Erik

Mindent megtesz a Mályi Madármentő Állomás az áramütést szenvedett kis gólyáért!

Erik

A két árva tiszalúci fióka befogadásával már 31 kis gólyát nevel a Mályi Madármentő Állomás

Erik