Image default

Egyetemi hallgatókat látogatott meg Rambo, az ukrajnai háborúban megsérült magyar rendőrkutya

Az Állatorvostudományi Egyetem második alkalommal indította el a Szolgálati kutyák és lovak, az állatvédelem szerepe a bűnmegelőzésben című fakultatív tantárgyát. A kurzus nyitóeseményén Rambo, a rendőrség szolgálatában álló, ukrajnai háborúban megsérült kutya látogatta meg a hallgatókat.

Rambo története lenyűgöző: az ukrajnai háború alatt, Harkivban sérült meg, ahol fél fejét súlyos sebesülések érték. Az angol orvosok műtéti beavatkozással mentették meg az életét, majd hosszú rehabilitáció következett.

A Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítvány gondoskodott róla, míg végül a Budapesti Rendőr-főkapitányság fogadta be, hogy a bűnmegelőzési és terápiás programokban részt vegyen. Bár korábban nem volt rendőrkutya, a sérülése után lett azzá, bebizonyítva, hogy még a fogyatékossággal élő állatok is képesek teljes értékű életet élni,

sőt, akár szolgálati állatként is kiválóan helytállhatnak​.

„Kulcsfontosságú, hogy az állatorvos hallgatók megismerjék a szolgálati állatok nem mindennapi életét és speciális igényeit. Ezek az állatok különleges körülmények között élnek és dolgoznak, ezért állatorvosi szempontból is különleges figyelmet igényelnek.” – nyilatkozta Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője, a fakultáció tantárgyfelelőse.

Hozzátette, a hallgatók így már a képzésük során betekintést nyerhetnek abba, hogyan gondoskodhatnak majd a későbbiekben ezen állatok speciális egészségügyi szükségleteiről.

Ezzel pedig hozzájárulhatnak azok hosszú távú jóllétéhez és hatékony szolgálatához.

A „Szolgálati kutyák és lovak, az állatvédelem szerepe a bűnmegelőzésben” című fakultatív tantárgy keretében a félév során több szakértő osztja meg tapasztalatait a hallgatókkal. Az első alkalommal Osztoicsné Czéder Andrea r. alezredes, a BRFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője az állatvédelem és bűnmegelőzés összefüggéseiről tartott előadást, míg Deskó Gyula r. alezredes, Rambo vezetője a jelen lévő szolgálati kutya segítségével mutatta be a szolgálati állatok bűnmegelőzésben betöltött szerepét.

Magyar Állatvédelem, fotók: ÁTE

KAPCSOLÓDÓ

Ők lettek az Állatorvostudományi Egyetem országos állategészségügyi versenyének döntősei

magyarallatvedo

„Oktatás, nevelés, képzés!” – ez lehet a kulcs az állatvédelem jövőjéhez

magyarallatvedo

110 milliós innovációs projekt zárult le az Állatorvostudományi Egyetemen

Eszti_mav