Image default

Ennyi volt! Nem lesz több kutyahús Dél-Koreában

Idén januárban számoltunk be utoljára a Dél-Koreai kutyahús-bizniszről, azóta azonban új fejlemények történtek.

Januárban Dél-Korea új törvényt fogadott el, amelynek célja, hogy 2027-ig megszüntesse a kutyák húsáért történő levágását és eladását. A kutyahús az elmúlt évtizedekben már egyáltalán nem számít olyan népszerű ételnek, mint korábban. Különösen a fiatalok kerülik.

2024. szeptember 26-án jelentette be az ország Mezőgazdasági, Élelmiszerügyi és Vidéki Ügyek Minisztériuma, hogy Koreát kutyahúsmentessé kívánja tenni. A kutyafarmok és a kapcsolódó vállalkozások határidő előtti bezárását pénzzel támogatná. A farmok tulajdonosai és a kutyahús-értékesítők azonban így is aggódnak a megélhetésükért, ráadásul eléggé kihívásosnak érzik az iparágban lévő több százezer kutya majdani gondozását. A fejlemkényekről a Világgazdaság számolt be.

A kormány attól függően, hogy adott farmtulajdonos mennyi idő elteltével zárja be a létesítményét, kutyánként 225 ezer és 600 ezer wont (170 és 450 dollárt) fizetne.

A bezárás után a kutyák a helyi állatmenhelyekre kerülnének. Azok az állatok, amelyeknek már nem jut hely a menhelyeken, átmenetileg az addigi telepeken maradnának állami felügyelet mellett.

Nagy gondot okoz a megmaradó kutyák sorsa

A koreai menhelyek csak körülbelül 20 ezer kutyát tudnak befogadni, de a farmokon körülbelül 466 ezer kutyát nevelnek.
-Nem megfelelő az ellenőrző személyzet létszáma sem, bár a kormány már megígérte, hogy kibővíti a menhely-hálózatot.
-Ám még így is kérdéses az állatok jólétének biztosítása.
-Bár az életkörülményeik javítását széles körben támogatják, a szakértők egyetértenek abban, hogy e téren is konkrétabb stratégiára van szükség, különben még romlanak is a körülményeik.

Tavaléy ősszel Chung Hwang-Keun mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy a kormány gyorsan bevezetné a tilalmat, és a lehető legnagyobb támogatást nyújtaná a kutyahús piacon tevékenykedőknek, hogy bezárják üzleteiket – közölte az Index.

AZ EDDIGI HASONLÓ TÖRVÉNYJAVASLATOK A MÚLTBAN AZ ÁGAZATBAN ÉRINTETTEK TILTAKOZÁSA, VALAMINT A GAZDÁK ÉS ÉTTEREM-TULAJDONOSOK MEGÉLHETÉSE MIATTI AGGODALMAK MIATT BUKTAK MEG.

Még most is megy a tilatkozás a megélhetési kereskedőktől. Sok gazda és vendéglős idősebb ember azt mondja, hogy nehéz lesz számukra ilyen idősen új megélhetést találni.

VG – Magyar Állatvédelem