Image default

Egy különleges projektnek köszönhetik ezek a cuki mezei hörcsögök, hogy eredeti élőhelyükre kerülhettek vissza

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vállalásai között szerepel a kerecsensólyom fontos zsákmányállataként számon tartott mezei hörcsög 200 példányának szántóföldi környezetbe történő visszatelepítése.

Az elmúlt évtizedben a mezei hörcsög zsugorodó állományának egyre jelentősebb része telepedett meg települések belterületi részein – írja weboldalán a Bükki Nemzeti Park. Hozzáteszik, közben eredeti élőhelyén, a mezsgyékkel szegélyezett extenzív szántóföldi környezetben jelentős állománycsökkenése tapasztalható.

A repatriációs (visszatelepítés) tevékenység első lépéseként 2024 márciusában Tiszanána település szélén működő fácánnevelő telepen beazonosítottak egy visszatelepítésre alkalmas méretű állományt. A hivatalos tájékoztatás szerint a hónap utolsó napjaiban a település környezetében ismert három kerecsensólyom revírben el is végezték a repatriációs helyszínek előkészítését.

Úgy tudni, a tavaszi csapdázás március végétől április végéig tartott. A csapdákat kihelyezést követően minden reggel ellenőriztékk, a megfogott egyedeket pedig azonnal a repatriációs helyszínekre szállították és elengedték. Április végére az utolsó példányokat is begyűjtötték, ezt követően még egy hétig maradtak kint a csapdák, de újabb egyedeket már nem sikerült fogni.

“A tavaszi csapdázási szezonban így összesen 57 példányt sikerült befogni és telepíteni” – hangsúlyozzák.

Augusztus végén egy rövidebb idejű csapdázást is végrehatottak a település belterületi ingatlanjain, ahonnan további 14 példányt sikerült kihelyezni a faj eredeti élőhelyére.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága emlékeztetett, hogy a LIFE SakerRoads projektben vállaltaknak megfelelően a 200 példány hörcsög áttelepítését három év során kell teljesíteni. Ez pedig meglátásuk szerint az idei, első év tapasztalatai alapján teljesíthető célkitűzésnek tűnik.

Magyar Állatvédelem, fotók: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, Antal András, Borbáth Péter

KAPCSOLÓDÓ

Hol a medve? – Rejtélyes medveészlelések a Bükki Nemzeti Parkban

Viki

Kirepültek az egyetlen egri gólyapár fiókái

Erik

Gyönyörű és hatalmas lett a tavasszal született mátrai vadmacska – VIDEÓVAL

Viki