Image default

A mezei hörcsög az egyik leginkább veszélyeztetett állatfaj Ausztriában, most az év állata lett

A mezei hörcsög az egyik leginkább veszélyeztetett állatfaj Ausztriában, most az év állata lett! A mezőgazdasági területek öntözése miatt föld alatti járataik víz alá kerülhetnek, és az építkezések miatt is egyre szűkül az élőhelyük, ráadásul a gazdák is kártevőként üldözik.

A mezei hörcsögöt választották az év állatának Ausztriában – közölte az osztrák természetvédelmi szövetség kedden.

A 2024-es évre vonatkozó cím elnyerésére az alpesi kőszáli kecske és az európai vidra is pályázott.

A kérdést a természetvédelmi szövetség honlapján indított közönségszavazással döntötték el – közölte az MTI.

A mezei hörcsögök – a párzási időszakot leszámítva – alapvetően egyedül élnek, alkonyatkor és éjjel aktívak. Hat hónapig téli álmot alszanak. Kevés közös vonásuk van a kisebb termetű, háziállatként közkedvelt aranyhörcsögökkel. A mezei hörcsögök testhossza 20-27 centiméter, és 200-500 grammot is nyomhatnak. A zömök testű rágcsáló előfordulási területe elsősorban Közép-Ázsiától Kelet- és Közép-Európáig húzódik.

A mezei hörcsög egészen addig cuki megjelenésű, amíg fenyegetve nem érzi magát. Amikor veszélyt észlel, hátsó lábaira áll, és felfújja pofazacskóit, hogy nagyobbnak tűnjön. Ezzel egy időben vicsorgással, fújtatással és morgással igyekszik elrettentőnek látszani. Időnként még neki is ront ellenségének, és ez a váratlan stratégia gyakran életmentőnek bizonyul számára.

A természetvédelmi szövetség közleménye szerint a mezei hörcsög az egyik leginkább veszélyeztetett állatfaj Ausztriában.

Míg a mezőgazdasági tevékenység fokozódásából kezdetben még profitálni tudott, ma már – a magas hatékonyságú aratási technikák miatt – táplálékhiány fenyegeti. A mezőgazdasági területek öntözése miatt föld alatti járataik víz alá kerülhetnek, és az építkezések miatt is egyre szűkül az élőhelyük, ráadásul a gazdák is kártevőként üldözik.

Hazánkban sem jobb a helyzet: eltűnhet a mezei hörcsög

A Természetvédelmi Világszövetség a kihalással fenyegetett fajok vörös listájára tette a hazánkban is élő mezei hörcsögöt – írtuk korábban.

A populációcsökkenés hátterében valószínűleg az alacsony szaporodási ráták állnak, aminek lehetséges okai közé tartoznak az állatok élőhelyeit érintő mezőgazdasági és ipari fejlesztések, a fényszennyezés és a globális felmelegedés is. A XX. században általában egy nőstény mezei hörcsögnek évente 20 kicsinye született, ez a szám mostanra 5-6-ra csökkent vissza. A szakértők szerint ha nem védjük meg őket, a faj 30 éven belül kipusztulhat a Földről. Magyarországon az alföldeken, mezőgazdaságilag művelt területeken fordul elő.

(Forrás: MTI, Fotó: Getty Images)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Ismeretlenek levágtak két juhot egy bécsi állatsimogatóban

magyarallatvedo

Óriási légylárva üzem épül Ausztriában az állatok takarmányozására

Erik

Már megint a magyar kutyakölyök-csempészet a téma az osztrák sajtóban

magyarallatvedo