Image default

A biztos haláltól mentették meg az erdei fülesbagoly fiókát Mezőhegyesen!

A biztos haláltól mentették meg az erdei fülesbagoly fiókát Mezőhegyesen! A kirepülő félben lévő fiókára egy téren találták rá. Repülni még nem tud, így most gondoskodó kezek vigyáznak rá. 

A Szentesi Természetvédelm- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítvány közösségi oldalán tette közzé, hogy egy röpképtelen bagolyfiókához kérték segítségüket.

Mint írták, arra még nem volt példa, hogy januárban fiókát fogadjanak be, pláne nem erdei fülesbagoly fiókát.
Igaz az október és a november hónap igazán enyhe volt – tették hozzá.

“Nem tudjuk mi késztethette a füles párt, de a fióka méretéből ítélve, bizony októberben a párzás megtörtént, novemberben pedig elkezdődött a kotlás időszaka, és decemberben füles már a tojásból kikelt Mezőhegyes területén. A nem mindennapi, már ugyan kirepülő félben lévő fiókát, egy téren találták, alkonyatkor. A szárny tollazata, ugyan szépen fejlődött, a faroktollazata még nagyon kezdetleges. Ő az a tipikus bagolyfióka, aki már elhagyta a fészket, de repülni még nem igazán tud. Külső sérülést nem találtunk rajta – írták.

A kis bagoly étvágya kiváló, már egeret is “tálaltak” neki, hiszen a rágcsálók első helyen szerepelnek az étlapján. Az apróság a Január nevet kapta egyébként ápolóitól.

Az erdei fülesbagoly

Az erdei fülesbagoly (Asio otus) a hazai erdők állandó lakója. Egy viszonylag nagy bagolyfaj, testhossza elérheti a 40 centimétert, szárnyfesztávolsága pedig akár az 1 métert is meghaladhatja.

Az erdei fülesbagoly meglehetősen könnyen felismerhető, hiszen a nevében is utalva van, azonban nem csak a fülével különbözik más bagolyfajoktól. Barnás-szürke színezete és dús pihéi is segítenek abban, hogy könnyen azonosítható legyen. Fülei a fején kívül állnak, így könnyen meg tudja állítani a füleit, hogy jobban hallhassa az elérhető hangokat.

Az erdei fülesbagoly éjszakai ragadozó, akik főként kisebb rágcsálókkal táplálkoznak, mint például egerek, pockok vagy patkányok. A bagolyfajt leginkább az erdőkben, parkokban és kertekben lehet megfigyelni, általában magányosan vadászik.

A fülesbaglyok általában az év minden szakában itt maradnak, és nem vonulnak el, mint sok más madárfaj. A baglyok életkora általában 3-5 év, de a megfelelő körülmények között 10 évig is élhetnek.

Az erdei fülesbagoly jellemzői közé tartozik a hallóképessége, ami kiemelkedően jó a baglyok között. A fülesbagolyként is ismert faj képes a legsilányabb zajokat is meghallani, ami segít neki megtalálni a zsákmányát akár az éjszaka sötétjében is. Az erdei fülesbagoly a természetben igen hasznos állat, hiszen szerepe révén hozzájárul a rágcsálók számának csökkentéséhez, ezzel segítve az erdők és más élőhelyek ökológiai egyensúlyát – jellemzi a Madárinfo.

Így segítheted mindennapi munkájukat!

Küzdj velünk, a természet élőlényeinek mentésében!
Adj esélyt!
Jövőre adód 1 % támogasd a sorstársaim, kezelését, ellátását, az elesett pici cicák nevelését, a felnőtt cicák ivartalanítást, az alapítvány működését.
Neked csak 1 % Nekünk sérülteknek, Remény az Életre.
Adószám:19287283-1-06
Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítvány
Számlaszám:11735043-23537536
HU 33 1173 5043 2353 7536 0000 0000

(Forrás: Szentesi Természetvédelm- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítvány)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Életveszélyesen összeégett egy nő, aki egy gejzírből próbálta kimenteni a kutyáját

magyarallatvedo

„Engem nem érdekel, ha rám esik a rom, csak őrá ne essen”

magyarallatvedo

Bravúros tehénmentést vittek véghez a tűzoltók Somogysárdon

magyarallatvedo