Image default

Először észlelték cetfélékben a madárinfluenzát

A beteg emlősöket Floridában és Svédországban találták meg, és feltehetően mindketten a betegségbe haltak bele.

A vadon élő cetféléknél most először lett pozitív madárinfluenza. A fertőző betegség jellemzően vadon élő vízi madarakat és házibaromfit fertőz meg, de a közelmúltban egy különösen virulens törzs fajok széles körében bukkan fel, köztük egy floridai delfinben és egy svédországi barna delfinben.

A világ első madárinfluenza-fertőzését ceteknél egy barnadelfinben mutatták ki, miután júniusban egy hím rekedt egy svédországi tengerparton. Életben volt, de később belehalt a betegségbe, amely több szervében is megjelent.

Egy palackorrú delfin is pozitív lett a madárinfluenza ugyanazon virulens törzsére, miután holtan találták egy floridai csatornában. A boncolás során duzzanatot és gyulladást mutattak ki a cet agya körül, ezért a mintákat vizsgálatra küldték.

A vizsgálatok során az eurázsiai H5 víruscsalád 2.3.4.4b klánjába tartozó vírust találtak, a HPAIV-t , amely megegyezett a barna delfinben talált vírussal. A delfin várhatóan azután kapta el a betegséget, hogy kapcsolatba lépett egy vadon élő madárral, amely megfertőződött vagy elpusztult az influenzában.

Eddig ez a két jelentés az egyetlen ismert madárinfluenza-eset cetfélékben, de mivel a madárinfluenza jelenlegi terjedése az észak-amerikai és európai madarak között olyan széles körben elterjedt, lehetséges, hogy több cet vagy más faj is megfertőződhet. Ami az emberek közötti terjedést illeti, az év elején észleltek emberi madárinfluenzát, de a fertőzés kockázata (egyelőre legalábbis) alacsony.

“A vírusnak vannak olyan jellemzői, amelyek fontossá teszik az emlősesetek további tanulmányozását és nyomon követését, de a vírus jelenleg nem tartalmazza azokat a tulajdonságokat, amelyekről tudjuk, hogy az emberek és valószínűleg más emlős gazdaszervezetek közötti átvitelhez szükségesek” – mondta Dr. Richard Webby, a vizsgálat irányítója a St. Jude Children’s Research Hospital által jegyzett közleményében .

“Sajnos úgy gondolom, hogy ez csak egyfajta jele annak, hogy mi fog történni, ha ez a vírus nem tűnik el.”

– mondta Webby a The New York Timesnak

Kiemelt kép: A barna delfin (a képen nem látható) életben volt, amikor megtalálták, de később elpusztult. – Matauw / Shutterstock.com

KAPCSOLÓDÓ

A madárinfluenza ellen lépni kellett, vészforgatókönyvet dolgozott ki a Nébih

Eszti_mav

Hüvelykujja van a görög partoknál élő különleges delfinnek!

Erik

Újabb megyében bukkant fel a madárinfluenza, a vadmadarakra is fokozott veszélyt jelent

Eszti_mav