Image default

Veszélyes betegség jelent meg Szlovákiában – pár óra alatt végez a házi kedvencekkel

A kiszucai állatorvosi rendelők a közösségi hálózaton figyelmeztették a kutyatulajdonosokat, hogy veszélyes kór jelent meg, ami pár óra alatt végezhet kedvenceikkel – írja az Új Szó.

Az állatorvosok az Aujeszky-betegség megjelenését regisztrálták, amely a kutyák számára halálos kimenetelű. Ez egy vírusos betegség, amelyet álveszettségnek is neveznek, és nagyon gyors lefolyású. A fertőzött kutya 12 és 36 órán belül az első tünetek megjelenésétől számítva elpusztul.

„A tipikus tünet a nagyon intenzív viszketés, vakarózás és önkárosítás, amely neurológiai tünetekig, például görcsökig vagy nyelvbénulásig fajul” – közölték az állatorvosok. A vadászkutyák vannak leginkább veszélyben, hiszen a vaddisznótól kaphatják el a betegséget.

A kutyák a vaddisznók vérével, testnedveivel érintkezve fertőződhetnek meg a vadászatokon. A betegségre nincs vakcina, de nem veszélyes az emberre. A fertőzés után a kutya letargikus vagy nyugtalan, és a járása bizonytalan. A testhőmérséklete is emelkedik, elérheti a 41 Celsius-fokot, ezután jelentkezik a vakarózás.” title=”A kutyák a vaddisznók vérével, testnedveivel érintkezve fertőződhetnek meg a vadászatokon. A betegségre nincs vakcina, de nem veszélyes az emberre. A fertőzés után a kutya letargikus vagy nyugtalan, és a járása bizonytalan. A testhőmérséklete is emelkedik, elérheti a 41 Celsius-fokot, ezután jelentkezik a vakarózás.

A kutyatulajdonosoknak tisztában kell lenniük a betegségek terjedésének lehetőségével, és minimalizálniuk kell azokat a helyzeteket, amelyekben fertőzésre kerülhet sor. A vadászoknak el kell távolítaniuk a vaddisznók ürülékét, és nem szabad szabadon engedniük a kutyákat – figyelmeztettek.

(VIA)
(startitup, Fotók: Shutterstock)

KAPCSOLÓDÓ

Viperával verte a kutyáját a drogos férfi, elfogták

magyarallatvedo

Hogyan készítsük fel kedvencünket a tűzijátékra?

Viki

Kábítószer birtoklókat kapott el a rendőrég kutyája

magyarallatvedo