Image default

A kullancsok és egyre több embert és kutyát fertőznek meg

Arra figyelmeztetnek az állatorvosok, hogy a melegebb éghajlat kedvez a parazitáknak, és az általuk terjesztett betegségek, például a babéziózis egyre inkább sújtják a háziállatokat.

Az éghajlatváltozás egyik jelentős hatása, hogy egyre több a parazita, különösen a kullancs, hiszen a melegebb éghajlat hatására hosszabb ideig képesek életben maradni és szaporodni. „Az éghajlatváltozás hatására új kullancsfajok is megjelennek olyan területeken, ahol korábban nem voltak, másfelől aktivitásuk időtartama is meghosszabbodik” – állítja Prof. Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszékének tanára. „A bolhák és kullancsok nagyon érzékenyek a hőmérséklet és páratartalom akár apró változásaira is, ezért az éghajlat változása jelentősen befolyásolja a szaporodásukat és aktivitásukat” – fűzi hozzá a szekértő.

Az állategészségüggyel foglalkozó MSD Animal Health 2020 elején a Protect Our Future Too kezdeményezés keretében Európa-szerte felmérést végzett állatorvosok és gazdik körében az éghajlatváltozás háziállatokra gyakorolt negatív hatásairól.

Az európai állatorvosok 78 százaléka szerint általánosságban elmondható, hogy megnövekedett a vérszívó ízeltlábúak, köztük a kullancsok és bolhák száma, 74 százalékuk pedig állítja, hogy ez a hidegebb hónapokban (október és március között) is megfigyelhető. Több mint kétharmaduk szerint ezzel egyidőben megnőtt az általuk terjesztett kórokozók miatti betegségek aránya is.

A megkérdezett magyar állatorvosok 98 százaléka szerint Magyarországon gyakoribbá vált a kutyák kullancsok által terjesztett betegsége, a babéziózis és egyetértenek abban, hogy a témáról beszélni kell, hiszen úgy vélik, hogy a gazdik nem elég tájékozottak a melegebb időjárás következtében elszaporodó paraziták okozta veszélyekről. Ezt alátámasztja, hogy a megkérdezett hazai társállat tulajdonosok negyede nem védi egész évben házikedvencét a kullancsoktól és más parazitáktól.

„A globális felmelegedés az elkövetkezendő évtizedekben hatással lesz ránk és társállatainkra is” – hívja fel a figyelmet az állatorvos.

A korábbiaknál is fontosabbá válik a kullancsok elleni védekezés. Habár az állatorvosok több mint egy harmada tanácsolja a gazdiknak kutyájuk és macskájuk egész éves védelmét a bolhák és kullancsok ellen, a felmérés arra mutatott rá, hogy még van tennivaló ezen a téren, a gazdák 13 százaléka csak a nyári hónapokban gondoskodik a védelemről.

(HVG, fotó: thewet/Getty Images/iStockphoto)

KAPCSOLÓDÓ

Gyógygombát adni a kisállatoknak? Az állatorvos válaszol

Viki

Növekvő veszélyt jelentenek a szúnyogok Magyarországon

Eszti_mav

Ha ilyen abnormális mozgást látsz kedvenceden, azonnal vidd állatorvoshoz!

magyarallatvedo