Image default

Tüntettek a lengyel gazdák az állatvédelmi törvény módosításai ellen

Több ezer gazda tüntetett kedden Varsóban az állatvédelmi törvénynek a szőrmeállatok tenyésztését tiltó és a rituális vágást korlátozó tervezett módosításai ellen, amelyek a tiltakozók szerint hátrányos helyzetbe hozzák a lengyel állattenyésztőket.

A szejmben szeptemberben jóváhagyott, kedden a szenátus elé kerülő jogszabály többek között tiltja a szőrmeállatok tenyésztését, az állatok szórakoztató jellegű szerepeltetését, például a cirkuszokban, és csupán a hazai szükségletek kielégítésére korlátozza a rituális (kóser, halal) vágást – jelentette az MTI tudósítója.

A tiltakozók a belvároson át a parlament épülete elé vonultak, küldöttségüket a szenátusban az ellenzéki többségű felsőházi elnök, Tomasz Grodzki fogadta. A parlament előtt támogató beszédet mondott a tüntetőkhöz az ellenzéki Lengyel Parasztpárt elnöke, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, valamint a szélsőjobboldali és az újliberális kispártok koalíciója, a Konföderáció vezető politikusai is.

A fővárosi taxisok által is támogatott tüntetés kedd délelőtt megbénította a közlekedést Varsó központjában, a szervezők pedig kilátásba helyezték, hogy jövő héten országszerte szerveznek úti blokádokat.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) által előterjesztett tervezet a szeptemberi alsóházi tárgyalás során feszültséget okozott a kormánytáboron belül. Nem szavazott mellette a két kisebb kormánykoalíciós párt, valamint a PiS egyes tagjai, köztük az azóta leváltott Jan Krzysztof Ardanowski mezőgazdasági miniszter sem. A jogszabályt nem támogató PiS-képviselőket felfüggesztették párttagságukban.

A tervezet az ellenzéket is megosztja: míg a szejmben a többi között a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform hozzájárulásával jóváhagyták, a szintén ellenzéki Lengyel Parasztpárt (PSL) ellenezte ezt. A tervezet szenátusi elvetéséhez a PSL a felsőházi ellenzéki többség megmaradását is köti.

Andrzej Duda elnök jelezte: amennyiben a parlamenti jóváhagyás esetén a jogszabály további sorsáról dönt majd, figyelembe fogja venni a lengyel gazdák helyzetét, valamint az állatvédelmi tényezőket is.

 

(MTI)

KAPCSOLÓDÓ

Svédországban megtiltják a nyérctenyésztést

magyarallatvedo

Turistalátványosság lett az erkélyen bámészkodó golden retrieverből

Marci

Berki Krisztián a szőrmebotrány után: előbb nyúzok meg egy embert, mint egy állatot!

magyarallatvedo