Image default

A rendőrök segítségével kapták el a halőrök a tiszasülyi orvhalász bandát!

A rendőrök segítségével kapták el a halőrök a tiszasülyi orvhalász bandát! Az öt férfi a tiszai árteren lévő kubikokat rabolta le tapogató módszerrel. 

Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége halőri szolgálata 2024.04.14-én ellenőrzést végzett a Tisza folyó árterületén elhelyezkedő kubikgödörnél Tiszasüly térségében – írta a Szövetség a Facebook oldalán. A halőrök öt személyre lettek figyelmesek, akik tapogató módszerrel halásztak. A halőrök az intézkedés megkezdése után segítséget kértek a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányságtól.

A személyek és a környék átvizsgálása során előkerült az orvhalászathoz használt tapogató.

A CSOMAG ÁTVIZSGÁLÁS SORÁN ELŐKERÜLT 6 DB PONTY 29,93 KG SÚLYBAN ÉS 2,65 KG KÁRÁSZ.

Az elkövetőket a rendőrségre szállították.

Hajdúságban is lebuktak a rapsicok

Nagyon akartak halat: az egyik rapsic 5 bottal harcsázott, a másik varsázott! Természetesen a halőrök lefülelték őket! – írta meg magazinoldalunk pár napja.

“Egyszer volt, hol nem volt, volt egy férfi, aki mindent megtett, hogy harcsát fogjon” – kezdte bejegyzését a Hajdú-Horgász Debrecen Facebook oldalán.

Mint írták, a Hajdú – Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségének halőrei a Keleti – főcsatorna Hajdúszoboszló és Hajdúszovát közötti szakaszán, ellenőrzés alá vontak egy horgászt. A férfi abban reménykedett, hogy a sötétség elfedi az öt horgászkészséget, amikkel harcsát szeretett volna fogni. Három botot a nádfalba rögzített, majd a szereléket a túloldali nádashoz áthúzta, ami szintén tiltott. Ezek mellett, hogy még növelje fogási esélyét, két készséget bevetett a csónakjából is. Amikor pihenésre szánta el magát a csónakjában, a sok szerelés, csalizás után, és kényelmesen elhelyezkedett, a halőrők elkezdték a férfi igazoltatását és számonkérését. Az intézkedés során a szabálysértések miatt, a férfi Állami jegyét a helyszínen bevonták. Vele szemben a halászati felügyelő fog eljárni.

A varsás is lebukott

A halőr kollégák Nádudvar térségében végeztek ellenőrzéseket, amikor azt tapasztalták, hogy a Lizinüzemi tó leeresztő csatornájának közterületi szakaszán az egyik horgászbeállóban, egy kötél fut a vízbe. A kötelet kihúzva két varsa került a felszínre. A megfigyelés során, egy üzemi dolgozó jelent meg a varsáknál, azokat kiemelte, hogy megnézze sikerült – e halat fogni velük, majd visszahelyezte őket a vízbe. A víznek nincs halgazdálkodója, ott a hivatásos halőr eljárhat. A férfi nem rendelkezett kisszerszámos halászengedéllyel, ezért a kollágák rendőri intézkedést kértek. A férfit orvhalászat gyanúja miatt előállították a nádudvari rendőrőrsre – írták.

Orvhalászat

246. § Aki
a) jogosulatlanul halászhálóval vagy más halászati eszközzel – a horgászatot kivéve – halfogásra irányuló tevékenységet végez,
b) külön jogszabályban meghatározott tiltott eszközzel, tiltott módon vagy kíméleti területen halfogásra irányuló tevékenységet végez,
vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az augusztusban elfogott szigonyos búvár akár négy és fél évet is kaphat!

Megírtuk, hogy egy 58 éves férfi idén augusztusban, egy kellemes nyári napon úgy döntött, hogy felveszi a búvárszemüvegét és békatalpát, szájába csapja búvárpipáját majd vízbe merül. Eddig ez nem is okozott volna problémát, de hősünk úgy gondolta, hogy a vízibaletthez magához veszi a szigonyát is, hátha lő egy halat magának. És lőtt. A Mosoni-Duna győri szakaszán…

Órákon át próbálta magát álcázni az orvhalász a halak között, míg végül a nála lévő szigonypuskával elejtett egy közel három kg-os pontyot, amit ezután beledugott egy szemeteszsákba. Majd mint aki jól végezte dolgát, angolosan kívánt távozni az ebédje alapanyagával. Egy újabb bökkenő akadályozta meg ebben, ugyanis a cselekményét végig nyomon követő hivatásos halőrök feltartóztatták, és értesítették a rendőrséget.

A férfi tiltott halfogási eszközzel ejtette el a több mint 65.000 forint halgazdálkodási értéket képviselő pontyot – fogalmazta meg a Győri Járási Ügyészség.

Az ügyészség a többszörösen büntetett előéletű, különös visszaesőnek minősülő férfit orvhalászattal és lopás vétségével vádolta meg.

A BÜNTETÉSI TÉTEL A HALMAZATI ÉS A VISSZAESÉSRE VONATKOZÓ SZABÁLYOKRA FIGYELEMMEL NÉGY ÉS FÉL ÉVIG TERJEDŐ SZABADSÁGVESZTÉS.

A nyomozást a Győri Rendőrkapitányság munkatársai folytatták le, míg az érdemi döntést várhatóan a Győri Járásbíróság fogja meghozni az ügyben.

(Forrás: Halazin, KTVHESZ,Hajdú-Horgász Debrecen)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Még élve tudták kiszabadítani a tiszai halőrök a halakat az orvhalászok hálóiból!

Erik

Megszúrkálta a védett tigriscápabébit, majd a parton hagyta meghalni

magyarallatvedo

Orvhalászat miatt indított eljárást a rendőrség a tiszadobi férfi ellen

Marci