Image default

Megérkeztek az első kék vércsék a Bükkbe!

Megérkeztek az első kék vércsék a Bükkbe! Kecses ragadozómadaraink Afrikában töltötték a telet és a napokban folyataosan érkeznek haza a hosszú útról. 

Seres Nándor fotóit közölte a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága Facebook oldalán, melyen az első érkező kék vércsék láthatóak.

A tavalyi év októberében búcsúztak el hazánktól és keltek útra Afrikába a kék vércsék. A madarak nagy része nem a hideg, hanem a táplálékhiány miatt vonul délebbi tájakra.

A kék vércsék tápláléka jelentős részét rovarok teszik ki

A kék vércsék más ragadozó madaraktól eltérően jelentős mennyiségben fogyasztanak kisebb-nagyobb rovarokat, szöcskéket, lótücsköket. Szeptember végén és október elején, közepén között hagyják el hazánkat, s indulnak Afrika délnyugati tájaira, ahol aztán több milliós csapatok is összegyűlnek. Nálunk, a Dél-Alföldön rendszerint több százas, esetenként több ezres csapatokban gyülekeznek augusztus közepétől. Általában megvannak a már jól bevált éjszakázóhelyeik.

Megfigyelések szerint a Duna-deltától és a Krímből október elején, egyszerre indulnak el a kék vércsék csapatai. Dél-Afrikába, Angolába mennek, ahol 2-3 hétig tartózkodnak, majd szétszóródnak a környező országokba: Namíbiába, Botswánába, Zimbabwéba és a Dél-Afrikai Köztársaságba. Március közepén újra visszatérnek Angolába, ahonnan aztán április első hetében indulnak vissza költőhelyükre.

A vék vércsék hazánkban fokozottan védettek, 500 ezer forint az eszmei értékük. Az évekig tartó védelmi munkák jelentősen növelték az állományt, mára közel 1300 pár költ Magyarországon.

A Körösöknél stabil a kék vércsék állománya

Az őszi szinkronszámlálások alapján elmondható, hogy idén is az előző évekhez hasonló egyedszámban vonultak át és éjszakáztak kék vércsék a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. Őszi gyülekezésük csúcsát szeptember 26-án rögzítették a Kárpát-medencében számoló szakemberek, ekkor több mint 6500 példány kék vércse éjszakázott a régióban, amiből közel

2200 PÉLDÁNY VÁLASZTOTTA A KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK TÁJAIT.

A térségünkben ellenőrzött éjszakázó helyeik közül idén is a Dévaványai-Ecsegi pusztákon regisztrálták a legnépesebb gyülekezőt. A Teleki-erdőnél a park munkatársa szeptember 20-án 900-nál több kék vércsét számolt az alkonyatkor végzett szinkronszámlálása során.

TALÁN KEVESEN TUDJÁK, HOGY A MADARAK EGY JELENTŐS RÉSZE NEM A HIDEG, HANEM A TÁPLÁLÉKHIÁNY MIATT VONUL DÉLEBBI TÁJAKRA.

Ez elsősorban a rovarokkal, kétéltűekkel és hüllőkkel táplálkozó fajokra vonatkozik, ilyen élelem ugyanis télen nem áll rendelkezésükre. Más fajok mellett például a fecskék, a gólyák és a kék vércsék is ezért vonulnak el ősszel.

(Forrás és képek: BNPI, KMNPI, Seres Nándor)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Fantasztikus: több ezer kék vércse gyülekezik a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Marci

Kék vércse szeánsz: Már százszámra gyülekeznek a Kőrösöknél

Erik

Szenzációs hír: Hosszú évtizedek után újra költ a kék vércse a Fertő-tónál!

Erik