Image default

A szállítás miatt halhatott meg a nemzeti cirkusz két elefántja

Tulajdonosuk közel két hónapig nem számolt be az állatok haláláról. Boncolás „kegyeleti okokból” nem történt – írja a HVG.hu.

Közleményt adott ki a Magyar Nemzeti Cirkuszhoz tartozó szadai szafaripark két elpusztult elefántjáról kedden az Agrárminisztérium. Azt írták, hogy „az eset napvilágra kerülése után az illetékes magyar hatóságok haladéktalanul megkezdték az ügy kivizsgálását. Egy engedéllyel rendelkező, állandó cirkuszmenazsériában tartott külföldi vendégprodukció öt afrikai elefántja közül pusztult el kettő augusztus közepén. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján egy belföldi szállítást követően vesztette életét a két állat, harmadik társukat gyors és szakszerű állatorvosi beavatkozással sikerült megmenteni.”

Hozzátették azt is, hogy az állatorvos nem talált fertőző betegségre utaló jeleket az állatokon, így azok pusztulását

„valószínűsíthetően a szállítással összefüggésbe hozható baleset okozta, az eljárás azonban még folyamatban van.”

Állatvédők jó ideje sejtették, hogy a 37 éves Mambo és a 35 éves Betty már nem él, ezt azonban hivatalosan csak október 21-én erősítette meg René Casselly, az állatok tulajdonosa és trénere. Azt írta, hogy az állatok pusztulásának oka még mindig nem világos, de amint információja lesz róla, közölni fogja. Azt is megjegyezte, hogy egy harmadik elefánt, Tonga életét csak „három napos csata” árán sikerült megmenteniük. Valamint, hogy az állatok halálának hírét azért nem közölték korábban, mert „nem volt hozzá erejük”.

Két nappal később a közösségi oldalán aztán azt közölte Casselly: hazugság az a pletyka, amely szerint az elefántok szállítás közben megfulladtak, és újra megerősítette, hogy maguk sem tudják, mi történt az állatokkal.

Szintén 23-án nyilatkozott ifjabb Richter József, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója. A Blikk-kel egyebek mellett azt közölte, hogy „Casselly család kegyeleti okokból úgy döntött, hogy nem kérik az állatok boncolását; a hatóságok felé természetesen megtörtént a bejelentés”.

Telex kérdésére ezt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) cáfolta. Válaszukban azt írták, hogy „2020 augusztusában az állategészségügyi hatóságként eljáró szervek felé – ideértve a Nébih-et és a területileg illetékes megyei kormányhivatalt – nem történt ilyen jellegű bejelentés”. Hozzátették viszont, hogy

„az elmúlt héten értesültek egy ilyen esetről, amely után a társzervek bevonásával soron kívüli helyszíni ellenőrzést tartottak.”

Az állatok pusztulásának híréről először a német Bild számolt be: a lapnak a Pro Wildlife állatjóléti szervezet társalapítója arról beszélt, hogy az elefántok egy fellépés után, egy kamionban pusztultak el, megfulladhattak.

HVG.hu nyomán magyarallatvedelem.hu, Fotó: MTI

KAPCSOLÓDÓ

Megmutatjuk a nemrég született elefántbébit Nyíregyházáról

magyarallatvedo

Tökös döntés: Szadáról kidobták a Safari Parkot!

magyarallatvedo

Elaludt Mali, a világ legszomorúbb elefántja

magyarallatvedo