Image default

A Szegedi Vadaspark fogadta be a határon lefoglalt kutyákat

A Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontja fogadta be azokat az 5-6 hetes francia bulldogokat, melyeket a röszkei határon foglaltak le. Egy szerb férfi próbálta Magyarországra becsempészni a két kölyköt hátom másik állattal együtt, azonban utóbbiak elpusztultak az út során.

Némedi-Varga Éva pénzügyőr alezredes elmondta, hogy kollégái szerdán délután egy belépésre jelentkező autóbuszt ellenőriztek. A járműt átvizsgálták, és egy bőröndben – csomagok alatt, megfelelő szellőzés és légcsere biztosítása nélkül – öt kiskutyát fedeztek fel.

Három állat elpusztult, a másik kettő is rossz állapotban volt. A kutyák élelem és víz nélkül utaztak. Az életbenmaradt két kutyát a határátkelőhelyen szolgálatban levő állatorvos látta el, majd a kutyákat a Szegedi Vadasparkba szállították.

A sofőr nem rendelkezett sem az állatok tulajdonát bizonyító, sem a szállításukhoz szükséges dokumentumokkal. Vele szemben állatkínzás miatt tettek feljelentést – közölte Némedi-Varga Éva.

Veprik Róbert, az állatkert igazgatója emlékeztetett rá, hogy a természetvédelmi mentőközpontban hosszú éve fogadnak be a határon lefoglalt állatokat. Elsősorban nem társállatok, hanem vadon élő fajok példányai kerülnek a központba, de a kettő kölyök ellátását és karanténját itt tudták biztosítani.

A kölykök pusztulását feltehetően hőguta okozta. A mentőközpontba került állatok a körülményekhez képest már jó állapotban vannak, kölyköknek való eledelt és kutyatejpótló-tápszert kapnak, hiszen ennyi idősen még szoptatná őket az anyjuk – közölte az igazgató.

A Nemzeti Állatvédelmi Tanács elnöki posztját is betöltő szakember felhívta a figyelmet a felelős állattartás fontosságára, valamint arra, hogy az állatok szállítása során is kiemelten szem előtt kell tartani épségüket és biztonságukat.

KAPCSOLÓDÓ

Emberi felelőtlenség: 3 millió háztartásban mondtak le háziállataikról Angliában

Marci

Megható gondolatokkal búcsúzott kedvencétől a híres kutyadoki

magyarallatvedo

Pogácsát, a rémült kutyát is megmentették a tűz után – videóval

magyarallatvedo