Image default

Farkasok, medvék és bölények: Ez az ötven állatfaj látványosan tér vissza Európába

Egy friss kutatás, a European Wildlife Comback jelentésében rámutatnak arra, hogy Európa-szerte térnek vissza a medvék, a farkasok és a bölények, sőt, még az eurázsiai vidráktól kezdve a púpos bálnákon át a rozsomákig számos faj bukkan fel ismét kontinensünkön.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]„A vadon élő természet ellenálló, és megfelelő körülmények esetén helyreáll”[/perfectpullquote]
– ez a jelentés legfontosabb megállapítása, valamint az, hogy az ember döntő szerepet játszik a megfelelő életkörülmények megteremtésében, elősegítve a természetes élőhelyek helyreállítását és a fajok visszatelepítését.

Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy minden rendben van. Sok európai vadon élő állat továbbra is veszélyben van, csaknem

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]minden nyolcadik madár és körülbelül minden ötödik emlős még mindig a kihalás szélén áll a kontinensen.[/perfectpullquote]

A jelentés azonban okot ad az optimizmusra is. A farkasok az egyik olyan faj, amely a leglátványosabban tér vissza Európába, azt követően, hogy a 20. században az emberek behatoltak élőhelyeikre és levadászták őket.

A barnamedve szintén nagy visszatérőnek számít, populációja az elmúlt hatvan évben 44 százalékkal nőtt. Szintén nőtt a szürkefókák és a hódok száma is, ez utóbbiból a 20.század elején csupán ezerkétszáz példány volt, populációjuk most egymillióra tehető.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az európai bölények száma még gyorsabban, közel négyszáz százalékkal nőtt 1971 óta.[/perfectpullquote]

Úgy tudni, mindezek a pozitív fejlemények a vadászati tilalmaknak, a visszatelepítési erőfeszítéseknek és a természetes élőhelyek helyreállításának köszönhetők.

Sophie Ledger, a jelentés vezető szerzője szerint a vadon élő állatok visszatérése és együttélése elengedhetetlen bolygónk egészségének a szempontjából.

Euronews nyomán magyarallatvedelem.hu

 

KAPCSOLÓDÓ

Hamarosan visszatérhet a természetbe a megmentett jegesmedve – VIDEÓ

Marci

Állatkertekben élő európai bölényeket telepítettek vissza a bulgáriai vadonba

magyarallatvedo

Gyorsan új barátokra találtak a vadonba érkező bölényborjak

magyarallatvedo