Image default

12 állatkert, 12 élményteli éjszaka – Körkép az idei Állatkertek Éjszakája programkínálatából

Pénteken tartják az Állatkertek Éjszakáját szerte az országban. A résztvevő intézmények közzétették a részletes programkínálatot, amelyben sok helyen csillagászati bemutatót is helyet kapott. Körbe néztünk, hol, mivel készülnek.

Budakeszi – Budakeszi Vadaspark

Este fél héttől tizenegyig tart a programfolyam a Budakeszi Vadasparkban. A színpadon az alkalmazkodás nagymestereivel lehet megismerkedni az Állati jó bemutató jóvoltából. Két izgalmas szakvezetéssel is várják a gyerekeket. Az egyik az éjszaka madarai, a baglyok világába kalauzol el, majd az éjszakai égbolt állataival lehet megismerkedni. Az egész estés programok között lesz még Tapi-Zoo, kristály kuckó, játszóház is. Mindezek mellett pedig lehetőség nyílik éjszakai rovarászásra is.

Budapest – Fővárosi Állat- és Növénykert

Este hét órától éjfélig változatos programokkal, érdekességekkel, éjszakai látványosságokkal várja a vendégeket a Fővárosi Állat- és Növénykert. Fóka show, elefánttréning, cápák közé merülő búvárok mellett a perzsa leopárdok látványetetését is megtekinthetik a látogatók. Botanikai előadás, kígyósimogató, lószerszámos zsákbamacska kvízjáték sem maradhat el, folyamatos programjaikon változatos módon ismerkedhetnek meg az élővilággal.

A Varázshegyben ízeltlábú bemutatóval és ismeretterjesztő előadásokkal, valamint planetáriumi vetítésekkel várják az érdeklődőket. A szabadtéri helyszíneken pedig a csillagászokkal beszélgetve az égbolt titkai is kifürkészhetők lesznek. A Főkaputéren tűzzsonglőrök és zenés produkciók szórakoztatják a közönséget, velünk lesz a Strokes ütőegyüttes. Színpadi produkciók sorát gazdagítja a Zenebatyu interaktív előadása és az Elysians produkció.

A Schaftner-féle körhinta és a Vurstli részen igazi nosztalgikus élményekben lehet részük. Mindezeken túl arcfestők és csillámfestők, állatos kézműves foglalkoztató és szelfibox, távcsöves megfigyelés várja látogatókat. Az Ausztrálháznál, Nagytónál és Nagysziklánál, valamint a Mesterségek udvaránál egész estés fényfestés színesíti majd az állatkerti éjszakát.

Debrecen – Nagyerdei Kultúrpark

A nyáresti programkavalkád elsősorban Ázsia természeti és kulturális sokszínűségéből ad ízelítőt a látogatóknak. Lesz ázsiai kulturális és gasztronómiai utazás, harcművészetibemutató, LED- és tűzzsonglőr show, fénycsapdás rovarvizsgálat, csillagles és világító ásványok kiállítása is. Egész estés vidámparki kalandok is várják a látogatókat, a 21 élményelem közül több ünnepi fényárban úszik majd, például a földönkívüli útra repítő Apollo-X.

Egész estés Állatok akcióban program keretében lehet bepillantani az állatok titokzatos éjszakai életébe, a legmerészebbeket pedig Bátorságpróba is várja a Pálmaházban. Az Ismeretek Tárházában a kert néhai lakóinak reliktumain keresztül sejlik fel az idén hatvanöt éves park gazdag múltja.

A gondozók segítségével bemutatkoznak a folyamatosan bővülő gyűjtemény legújabb jövevényei is, köztük az első debreceni vöröspanda kölyök. A vezetett sétákon pedig Ázsia páratlan, ugyanakkor egyre fenyegetettebb élővilágát ismerhetik meg a látogatók.

Győr – Xantus János Állatkert

Oroszlánüvöltés az éjszakában, némán cserkésző szemek villogása a bokrokból, vágtató paták dobogása, vízcsobogás és megannyi izgalmas, vagy félelmetes élmény vár ezen az estén. A gyerekekre esti kalandtúra mellett bátorságpróba is vár, a „nemszeretem állatok simogatása” igazi kihívás lehet a számukra. De benézhetnek a kulisszák mögé is, felfedezhetik a tigris, az elefánt és a medveházak rejtett zugait. Látványetetés a tigriseknél, az oroszlánoknál és a vadkutyáknál lesz.

Jászberény – Jászberényi Állat- és Növénykert

Az Állatkertek Éjszakáján állatkerti bátorságpróba, fényfestés, lufihajtogatás, arcfestés, lampionkészítés, fénycsapdás rovarbemutató, állatismereti minikiállítás és „járda csillagászat” várja a látogatókat. A látványetetés során megismerhetik az ázsiai kiskarmú vidrák, az ormányos medvék, a mosómedvék, a vaddisznók, a barna medvék és a foltos hiénák táplálkozási szokásait.

Kecskemét – Kecskeméti Vadaskert

A Kecskeméti Vadaskert ezen a különleges estén fáklyafényben úszó varázserdővé változik! Az állatgondozók több ikonikus állat látványetetését is bemutatják, mint például szibériai tigrisek, afrikai oroszlánok, egzotikus majmok, kisragadozók és növényevő nagyvadak. A szarvasokat, a csacsikat, a pónikat és az antilopokat a látogatók maguk is etethetik a résztvevők az előkészített csemegékkel!

Miskolc – Miskolci Állatkert

Az este során különlegességekkel, érdekességekkel várják a látogatókat, akik így egy igazán rendhagyó programon vehetnek részt az állatkertben, hiszen máskor nincs arra lehetőség, hogy betekintést nyerjenek az állatkert lakóinak életébe sötétedés után. Az este folyamán különleges látványetetések mellett kézközelbe kerülnek a „nemszeretem állatok”, a legkülönlegesebb ízeltlábúak. Bemutatóval készül a miskolci csillagvizsgáló és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is.

Pécs – Pécsi Állatkert

Változatos programokkal vár a Pécsi Állatkert is. Folyamatosak lesznek a látványetetések, a fókamedence mellett pedig bepillanthatnak az érdeklődők a természettudományok csodás világába is. A parkban éjszakai nyomoZoo vár, meg lehet hallgatni az éjszaka hangjait, a szabadtéri színpadon csillagászkodni lehet, a csimpánz kifutón pedig tűzzsonglőr bemutató vár. Mindezek mellett pedig nem maradhat el az ingyenes arcfestés, kézműveskedés és fényfestés sem.

Poroszló – Tisza-tavi Ökocentrum

A Tisza-tavi Ökocentrum az Állatkertek Éjszakájára hosszabbított rendkívüli nyitva tartással készül, 22 óráig tartanak nyitva (az utolsó belépés 21 órakor történik). A közönség testközelből ismerkedhet „állati vendégekkel”, „Ember a vízben” címmel pedig látványos búvármerülést tartanak az óriásakváriumban. Ki lehet próbálni a kishajós kirándulást a Tisza-tavon, 21 órakor pedig LED-zsonglőr bemutató szórakoztatja a közönséget.

Szeged – Szegedi Vadaspark

A Szegedi Vadaspark a hagyományos állatos programjai mellett külön tematikus programokkal vár az Elefántháznál és a kifutónál, ahol Afrika csodálatos világa elevenedik meg. Lesznek kézműves foglalkozások, hangszerbemutatók. A Természetvédelmi Oktatóház előtt kígyósimogatással és különböző játékokkal tehetik próbára a bátorságukat az arra vállalkozók. Emellett éjszakai rovarlessel, látványeteteésekkel és borjúfókák esti tornájával is készülnek.

Veresegyház – Veresegyházi Medveotthon

A veresegyházi Medveotthonban már délután öt órakor elkezdődik az Állatkertek Éjszakája programfolyam. Kézbarát farkasok, ormányos medvék kerülnek a figyelem középpontjába. A Ládafia Bábszínház előadásában a gyerekek megtekinthetik Az ördög kilenc kérése című mesét, kézműves foglalkozásokon pedig lampionokat lehet készíteni. Lesz előadás az oroszlánokról, tűzvarázs show és piknik mozi is.

Veszprém – Veszprémi Állatkert

A Veszprémi Állatkert az Állatkertek Éjszakájára hosszabbított nyitva tartással készül, egészen 20 óráig. A hosszabb nyitva tartás nem a kert egészére, hanem a Gulya-domb területére terjed ki, a Fejes-völgy felé eső rész 18 óráig látogatható. Az Afrika Szavanna játszótér melletti étterem teraszán 16:00-19:00 óráig zenés esttel várják a látogatókat.

Magyar Állatvédelem, fotók: hivatalos oldalak

KAPCSOLÓDÓ

Elfogták a kiszabadult csimpánzokat

Viki

Malőr és Mázli, az állatkert két rezidens cicája

magyarallatvedo

Világra jött a zebracsalád negyedik csikója is Győrben – KÉPEK

Marci