Image default

Nagyszerű kezdeményezés: Krónikusan beteg gyermekeket lát vendégül az Állatkert

A Budapesti Állatkertben évről évre fontos esemény az „Áloméj az állatkertben”, amelyet éppen húsz esztendeje rendeznek meg. Családtagjaikkal érkező, krónikusan beteg gyermekeket látnak vendégül egy rendhagyó esti program keretében. Az idei „áloméjre” péntek este kerül sor. A programra ezúttal vérzékenységgel élő gyermekeket hívtak meg a Magyar Hemofília Egyesülettel együttműködve.

Pénteken este 19 órától, tehát a szokásos esti zárás után ismét „áloméjt” tartanak a Budapesti Állatkertben. Ezúttal a Magyar Hemofília Egyesülettel együttműködve vérzékenységgel élő gyermekeket látnak vendégül egy különleges esti programra a családtagjaikkal együtt. Az eseményt a részt vevő állatkerti dolgozók szabadidejükben, önkéntes felajánlásként valósítják meg, változatos programokkal, állatos élményekkel csalva mosolyt a krónikusan beteg gyermekek arcára.

A „Dreamnight at the Zoo”, azaz „Áloméj az állatkertben” nevet viselő kezdeményezést 1996-ben a Rotterdami Állatkert hívta életre, amikor a Sophia Loren kórházzal karöltve 175 daganatos betegségben szenvedő gyermeket és családtagjaikat hívták meg egy rendhagyó éjszakai programra.

Az ötlet azóta világszerte számos követőre talált, s ma már évente háromszáznál is több állatkertben tartanak „áloméjt”, általában a nyár eleji időszakban. Magyarországon 2004-ben, tehát éppen húsz esztendővel ezelőtt volt először „Áloméj az állatkertben”, Budapesten és Jászberényben is.

A Fővárosi Állat- és Növénykert azóta is évről évre megrendezi ezt a programot. A városligeti intézmény az évek során olyan szervezetekkel közösen tartott „áloméjt”, mint például a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért, a Mozgásjavító Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, a Down Központi Alapítvány, a Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítvány vagy éppen a Pető Intézet. A krónikusan beteg gyermekek minden alkalommal családtagjaikkal, szüleikkel, testvéreikkel vettek részt a kivételes eseményen.

Magar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Kisfilmen tekinthetjük meg a fővárosi állatkert óriásvidra családjának életét

Marci

Babyboom a magyar állatkertekben

magyarallatvedo

Egy éves lett Samu, a kiselefánt, tortát is kapott – VIDEÓVAL ÉS KÉPEKKEL

magyarallatvedo