Image default

Meghalt az a mexikói férfi, akinél először mutatták ki a H5N2 madárinfluenzát

Meghalt az a mexikói férfi, akinél először mutatták ki a H5N2 madárinfluenzát. A férfi egyéb alapbetegségekkel is küzdött. 

Meghalt egy H5N2 madárinfluenzával fertőzött, alapbetegségekkel küzdő mexikói férfi – írja az Al Jazeera az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleményére hivatkozva. A WHO szerint a vírus továbbra is alacsony kockázatot jelent az emberre – osztotta meg cikkében a 24.hu. 

Mint írják, az 59 éves páciens még áprilisban halt meg, miután láz, légszomj, hasmenés és hányinger alakult ki nála. Más okok miatt a beteg már három hete ágyban volt, a mexikói közegészségügyi hivatal szerint a férfinek krónikus veseelégtelensége, cukorbetegsége és magas vérnyomása volt. Április már 24-én kórházi kezelésre szorult, és még aznap meghalt.

Az első vizsgálatok azonosítatlan típusú influenzát mutattak ki, a hetekig tartó elemzések viszont megerősítették, hogy H5N2 volt a szervezetében.

Ez volt az első igazolt eset a világon, amikor a törzset laboratóriumi vizsgálattal észlelték emberben.

Andrew Pekosz, az amerikai Johns Hopkins Egyetem munkatársa a Reutersnek elmondta, hogy a páciens korábbi egészségügyi állapota miatt súlyosabb influenzakockázatnak volt kitéve. Az, hogy miként fertőződött meg, kérdéses, mexikói baromfikban mindenesetre már megtalálták a kórokozót – közölte a 24.hu.

Nincs ok a pánikra

További emberi megbetegedéseket nem dokumentáltak, pedig a férfivel otthon és a kórházban kapcsolatba kerülő személyeket is tesztelték. „A rendelkezésre álló információk alapján a WHO úgy értékeli, hogy a vírus által a lakosságra jelentett jelenlegi kockázat alacsony” – közölte a szervezet.

A mexikói hatóságok megerősítették, hogy nincs fertőzésveszély. A szakértők továbbra is figyelemmel kísérik az áldozat lakóhelyének környékén lévő gazdaságokat, emellett a vadon élő állatok potenciális elhullását is monitorozzák.

Eközben a madárinfluenza másik törzse, a H5N1 egyre több helyen bukkan fel a világban. A kórokozó emlősöket, köztük embereket is képes megbetegíteni, és már tejgazdaságokban is terjed. A vírus katasztrófát okoz a madárvilágban, ritka esetekben pedig embert is öl.

A H5N6 is okozott már halálos fertőzést. Pekosz szerint 1997 óta a többi madárinfluenzához képest a H5 vírusok egyre hajlamosabbá váltak az emlősök megfertőzésére.

(Forrás: 24.hu, Fotó: Sky News-illusztráció)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Madárinfluenza miatt váratlanul bezárták az állatkertet Berlinben

Viki

Bács-Kiskunban egy 30 ezres baromfitelepen tört ki a madárinfluenza

Erik

Terjed a madárinfluenza, Hajdúnánás után már Tiszadobon is azonosították a vírust!

Erik