Image default

Antillei bálna borjú tetemet mosott parta a víz, halálát egy lufi okozta

https://magyarallatvedelem.hu/wp-content/uploads/2023/12/fradi44.webp

Egy fiatal nőstény antillei csőrös bálnát mosott partra egy észak-karolinai tengerparton a víz. A tudósok később megállapították, hogy az állat halála emberi mulasztás miatt történt.

Október 30-án a strandolók jelentették, hogy az észak-karolinai Emerald Isle-ben egy bálna fekszik a sekély vízben. Amikor az Észak-Karolinai Állami Egyetem Tengeri Tudományok és Technológia Központjának (NCSU) szakértői a helyszínre érkeztek, a szervezet közleménye szerint már csak a bálnaborjú halálát tudták megállapítani.

A bálnát másnap az NCSU és más közeli egyetemek, köztük az Észak-Karolinai Egyetem(UNC)-Wilmington, a Duke Egyetem és az UNC-Chapel Hill hallgatói boncolás után megvizsgálták.

A borjú halálakor 3.2 m hosszú volt, és a gyomrában talált tej alapján megállapították, hogy szoptatós borjú volt. A tej mellett egy „ötszögletű műanyag léggömböt is találtak” a bálna gyomrában. Ez „összegyűrődött és elzárta a gyomor-bélrendszerben a járatot”. A halál okaként ezt határozták meg.

Az NC State University Center azt tanácsolja, hogy távolítsák el a lufikból a gázokat, mielőtt kidobják őket, hogy elkerüljék, hogy „elszabaduljanak”. Ezáltal szükségtelen és tragikus veszélyt jelentsenek, ami miatt a vadon élő állatok idővel éhen halnak és elpusztulnak.

A antillei csőrös bálnák az NCSU szerint a csőrös bálnák kevésbé ismert faja, mivel társadalmi felépítésükről és történetükről „keveset tudunk”. A faj általában nem tartózkodik a partok közelében, mivel élőhelye az óceán kontinentális talapzata körül van, és életük nagy részét a víz alatt élik le.

A csőrös bálnák általában nagyméretű, mélyen merülő tengeri emlősökként ismertek.

Az NCSU szerint évente nagyjából 125 tengeri emlőst mos partra Észak-Karolina partjainál, köztük bálnákat, delfineket, disznódelfineket, fókákat és lamantinokat.

Az okok a természetes okoktól – mint például fertőző betegségek, paraziták és éhezés – az emberi beavatkozásokig, mint például „halászeszközökbe gabalyodás” és a műanyag lenyelése terjednek.

People – Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Az antarktiszi uszonyos bálnák visszatértek a kihalás széléről

Viki

Többé már nem szerepel a veszélyeztetett állatok listáján egy bálnafaj – VIDEÓ

Marci

Törött gerinccel, hatalmas fájdalmak közepette utolsó útját teljesítheti a haldokló bálna

Erik