Image default

Az álszent Egyesült Államok továbbra is százszámra vásárolja a makákókat az állatkísérletekhez

Az álszent Egyesült Államok továbbra is százszámra vásárolja a makákókat az állatkísérletekhez! Csak tavaly 870 ilyen állatot vásárolt fel indonéz forrásból!

A hosszú farkú makákó még mindig keresett „árucikk” az Egyesült Államokban. Előszeretettel importálják Indonéziából annak ellenére is, hogy leleplező felvételek bizonyítják, mennyire embertelen már maga a befogás folyamata is – írja a Prove.

Indonéziában évekig illegális volt a hosszú farkú makákók befogása és exportja. 2021-ben azonban ismét engedélyezte ezt az indonéz kormány.

Két vállalat, a CV Primaco és a CV Inquatex kapott összesen 2070 egyed befogására és kivitelére érvényes kvótát.

Az Egyesült Államok pedig élt a kínálkozó lehetőséggel, több száz, eredetileg vadon élő hosszú farkú makákót importált az ország kutatási és tesztelési céllal.

Csak a floridai székhelyű amerikai Primate Products vállalat tavaly összesen 870 ilyen állatot vásárolt fel indonéz forrásból.

Az Egyesült Államok annak dacára sem mond nemet az indonéziai makákókra, hogy állatvédők számos problémára felhívták már a figyelmet ezzel a gyakorlattal kapcsolatban. Rengeteg felvétel bizonyítja, hogy a vadon élő majmokat embertelen módon fogják el. Arról nem is beszélve, hogy az, amiért beszerzik ezeket az állatokat, a kutatási és tesztelési cél sem tekinthető etikusnak állatvédelmi szempontból. A befogott hosszú farkú makákók importját és laboratóriumi felhasználását az Európai Unió és az Egyesült Királyság is betiltotta már. Az Egyesült Államok azonban még mindig nem hajlik erre.

Leleplező felvételek készültek a befogott hosszú farkú makákók sorsáról

Tavaly az Action for Primates – brit, de világszerte kampányoló – állatvédő szervezet kijózanító felvételeket tett közzé arról, miként is zajlik a vadon élő hosszú farkú makákók befogásáról Indonéziában.

A videókon egyértelműen tetten érhetők az állatokkal szemben elkövetett kegyetlenkedések és a majmok által átélt szenvedés. Világosan látszik, ahogy

  • a még szoptató anyukákat elszakítják a kölykeiktől,
  • a nem kívánt egyedeket megverik és megölik,
  • valamint az is, hogy az állatokat a farkuknál fogva rángatják, gerincsérülést kockáztatva.

Az egyik felvételen az látszik, hogy egy elfogott alfahímet brutálisan megvernek egy bottal. Ezt követően a farkánál fogva rángatják, lefogják, és többször megszúrják. Mindezt a makákók elfogói jókedvűen, viccelődve és nevetgélve teszik. A befogás után a majmokat kis zsákokba vagy éppen bambuszládákba tömik.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN – International Union for the Conservation of Nature) szerint a hosszú farkú makákó aktuálisan az egyik

legtöbbet üldözött főemlős, és ha a fenyegetések számát és a populáció csökkenését nézzük, valószínűleg az egyik legveszélyeztetettebb főemlős faj jelenleg.

Még egyszer hangsúlyozzuk, hogy a befogott hosszú farkú makákók importját és laboratóriumi felhasználását az Európai Unió és az Egyesült Királyság is betiltotta már. Az Egyesült Államok azonban még mindig nem hajlik erre!

(Forrás: Prove, Fotók: Action for Primates)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Megtanult autót vezetni a kutya – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Salátával etetik az éhező tengeri teheneket – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Egy tűzcsaphoz kötötte a kutyáját, a kedvenc holmijaival egy táskában

magyarallatvedo