Image default

Az ukrán háborúból mentett zsiráf új otthonra talált a Richter Safari Parkban

Az ukrán háborúból mentett zsiráf új otthonra talált a Richter Safari Parkban. Az orosz-ukrán fegyveres konfliktus az ukrajnai állatkerteket is sújtotta, a tulajdonosok egy ideig megpróbálták helyben ellátni az állatokat, azonban a vadasparkok üzemeltetése ellehetetlenült.

Ukrajnából kimenekített zsiráfbika érkezett a Richter Safari Parkba az Állatok világnapján. A nagykőrösi intézmény több mint négy hónapos előkészületet követően fogadta be az ukrán állatot – tájékoztatta a vadaspark az MTI-t szerdán.

Mint felidézik, az orosz- ukrán fegyveres konfliktus az ukrajnai állatkerteket is sújtotta, a tulajdonosok egy ideig megpróbálták helyben ellátni az állatokat, azonban a vadasparkok üzemeltetése ellehetetlenült, valamint a bombázások miatt sok esetben arra kényszerültek, hogy az állatoknak külföldön keressenek menedéket.

A Richter Safari Park közleményében kiemeli, hogy Arseniy, a zsiráfbika hajnalban érkezett meg Magyarország egyetlen autós safari parkjába az ukrajnai Odesszából. Hozzátették, hogy a kifejlett Rothschild-zsiráf közel 4,5 méteres magasságával különleges szállítást és folyamatos orvosi felügyeletet igényelt.

A veszélyeztetett állatból a természetben kevesebb mint 700 egyed éL. a világ állatkertjeiben pedig nagyjából 450 Rothschild-zsiráfot tartanak számon.


Ifj. Richter József, alapító-tulajdonos a közleményben elmondta, hogy az ukrán partner még májusban vette fel velük a kapcsolatot. Ezek után elindították a szükséges folyamatokat, azonban egy ilyen egzotikus állat utaztatása több hónapos előkészületet és rengeteg adminisztrációt igényelt.

A Nagykőrösön 32 hektáron elterülő Richter Safari Park csaknem 300 állatnak ad otthont. Az itt élő állatok többsége a Magyar Nemzeti Cirkusz volt vadállata, amelyek a nemzetközi állatvédelmi irányelveknek megfelelően cirkuszi munkát már nem végeznek.

Egy amerikai állatkertben foltok nélkül született zsiráf

Foltok nélküli zsiráf született egy amerikai állatkertben, ő az egyetlen ilyen példány a világon – számoltunk be nemrégen a furcsa esetről. Az állatkert vezetői azt remélik, hogy a különleges zsiráf felhívja a figyelmet a vadon élő példányok aggasztó helyzetére.

Guardian közölte, hogy a foltok nélküli, teljesen barna „apróság” július végén született a tennesseei Brights állatkertben. A Brights Zoo egy hónapja született zsiráfja már két méter magasra nőtt, és anyja, valamint az állatkert gondozói gondoskodnak róla.

Az állatkert vezetői azt remélik, hogy a különleges állat felhívja a figyelmet a vadon élő páldányok aggasztó helyzetére. A zsiráf populáció nagy veszélyben van, hiszen fokozatosan csökkennek természetes élőhelyeik és jelentős számban ölik őket az orvvadászok is.

A zsiráfok foltjai egyébként olyan egyediek, mint az embereknél az ujjlenyomat, de nemcsak a beazonosításban fontos, hanem a túlélésben is, hiszen az álcázásukat segíti.

A zsiráfok lassan, de a kihalás felé haladnak, a vadon élő populáció 40 százaléka pusztult el csak az elmúlt három évtizedben

– közölte a megdöbbentő adatokat a Brights Zoo alapítója, Tony Bright a WCYB helyi televíziós hírcsatornának. Nyilatkozatában felhívta a figyelmet arra, hogy reméli, a különleges egyed nemzetközi visszhangja segítséget nyújthat abban, hogy a zsiráfok védelmére irányítsák a figyelmet.

„Ennek a zsiráfbébinek a születése sok szempontból különleges, ám ezek közül a legfontosabb talán mégis az, hogy segít ráirányítani a figyelmet arra a sok-sok nehézségre, amivel a faj vadon élő tagjai kénytelenek nap mint nap szembenézni” – írja Facebook oldalán a Brights Zoo.

(Forrás: Richter Safari Park/MTI)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Több mint 20 állattal menekült el a háború elől egy ukrán házaspár

Marci

Árulkodó a levegőben lévő DNS: kimutatja, hogy milyen állatok laknak egy állatkertben

Marci

Az ukrán elnök érdemérmet adott egy hős kutyának 250 bomba és lőszer kiszaglásáért

Eszti_mav