Image default

Már a mennyek lombjai között pihen Tara, a Pécsi Állatkert vörös pandája

Már a mennyek lombjai között pihen Tara, a Pécsi Állatkert vörös pandája. A fiatal pandalány és ikertestvére Jázmin még 2019-ben érkezett az intézménybe. 

Szomorú hírt osztott meg a Pécsi Állatkert közösségi oldalán: meghalt Tara, a vörös pandalány.

A bejegyzést változtatás nélkül közöljük:

,,Búcsú Tarától!

Van, hogy nem csak az idősek mennek el…

Sajnos nemcsak Jancsikától, az öreg barnamakinktól kellett végső búcsút vennünk a közelmúltban, hanem egyik panda lányunktól, Taratól is, akinek halálához egy súlyos megbetegedés vezetett.

Tara és ikertestvére, Jázmin 2019. július 6-án születtek, egy franciaországi állatkertben, ahonnan 2020. szeptemberében költöztek Pécsre. A két, tüneményes pandalány azonnal belopta magát a látogatók és a zoo dolgozóinak szívébe is. Kettejük közül Tara volt a visszahúzódóbb, félénkebb típus. Etetések alkalmával szinte mindig Jázmin után érkezett, s óvatos szimatolgatással ellenőrizte, miféle finomsággal érkezett a gondozója, vagy, hogy éppen min munkálkodik a kifutójukban. Természetesen egyik kedvenc időtöltése a fák lombjai közötti szunyókálás volt, s innen nézte álmosan, kik is zajongnak odalent, a kifutó környékén.

Isten Veled drága Tara! Sosem feledünk!”

A vörös pandák világszerte ismert és közkedvelt állatfajtának számítanak. A gyönyörű, kedves és játékos jószágokat sokhelyütt imádják az állatkerti látogatók. A Pécsett élő pandaikerpár 2019. július 6-án látta meg a napvilágot a Centre d’Etude et de Recherche Zoologique Augeron állatkertben, Franciaországban – közölte az intézmény az érkezéskor tartott sajtótájékoztatón.

A vörös pandákról érdemes tudni, hogy veszélyeztetettek. csupán 6-10 ezer egyede maradt fenn a természetben a Himalája lejtőin 2200-4800 méteres magasságban élő fajnak.

Populációjukat elsősorban az illegális vadászat fenyegeti. Az állatkertek pedig koordinált tartással járulnak hozzá a jelenleg náluk élő egyedszám növekedéséhez és a faj fennmaradásához. Ezért is rendkívül fontos, hogy a pécsi állatkert csatlakozott az állat fajmegmentő- és tenyészprogramjához.

Félreértésből ered a nevük

Érdekesség, hogy a 19. században a vörös macskamedvét nevezték pandának. A szó eredete valószínűleg nepáli, ahol az állatot “nigalja punja”, vagyis bambuszevő névvel illették. A panda név tehát először a macskamedve neve volt, mivel a zoológusok a fekete-fehér óriáspandát csak később ismerték meg – írja a Thinker.

Először azt hitték, hogy a két faj rokonságban van egymással. Ezért az újonnan felfedezett állatot óriáspandának, a macskamedvét pedig kis pandának, vagy vörös pandának hívták ezután. A feltételezett rokonság később tévesnek bizonyult. A két fajnak annyi köze van egymáshoz, hogy mindketten a ragadozók rendjébe tartoznak. A név azonban rajtuk maradt.

(Forrás: Pécsi Állatkert)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Hiába a sok gondoskodás, meghalt Kiko, ByeAlex talált cicája

Erik

Nevet keres a Pécsi Állatkert a cuki alpaka kislánynak!

Erik

Focimez árverésével segítenék a vörös pandák fennmaradását a Debreceni Állatkertben

Erik