Image default

Baltával verték szét a puli fejét, vajon milyen ítéletet kaptak?

Az ítélet szerint Zsákán, 2020. június 5-én 12 óra 30 perc körül a másodrendű vádlott az elsőrendű vádlott tulajdonát képező, közepes termetű puli jellegű kutyának a nyakára egy damilt hurkolt és kihúzta az állatot egy földútra, majd ott kikötötte egy villanyoszlophoz. A másodrendű vádlott ezt követően az elsőrendű jelenlétében egy fejszével több csapást mért az állat fejére. Az ebet ezután magára hagyták és távoztak a helyszínről. A kutya a damil által a nyakán és a fején keletkezett sérülések következtében elpusztult. Az elsőrendű vádlott később visszament és az ebet a közelben lévő búzaföldre vitte, ahol sorsára hagyta.

Bár az Ügyészség letöltendőt kért, mégis felfüggesztett kapott az egyik zsákai állatkínzó. 

A bíróság a két férfit állatkínzás vétségében mondta ki bűnösnek, amelyet az elsőrendű vádlott bűnsegédként követett el. Ezért az elsőrendű vádlottat 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette, valamint elrendelte a férfi pártfogó felügyeletét, míg a másodrendű vádlottat 1 év 4 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte, és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A másodrendű vádlott vonatkozásában a bíróság a Berettyóújfalui Járásbíróság korábban jogerőssé vált ítéletében kiszabott 1 év 8 hónap börtönbüntetés utólagos végrehajtását is elrendelte, mivel jelen cselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el.

Ha elismerik, letöltendőt kapnak

Mint ahogy korábban megírtuk, a tavaly szeptemberi előkészítő ülés során az ügyész ismertette a vádiratot. Az ügyészség beismerő nyilatkozat, valamint a tárgyaláshoz való jogról történő lemondás esetén a két férfival szemben úgynevezett mértékes indítványt tett – 1 év börtönben, valamint 1 év 2 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés – a büntetés tartalmára vonatkozóan. A 25 és a 22 éves vádlottak a vádirattal egyezően nem ismerték el a bűncselekmény elkövetését, a tárgyaláshoz való jogukról pedig nem mondtak le. A bíróság tárgyalásra utalta az ügyet, a bizonyítási eljárás végén pedig bűnösnek kimondta a két férfit.

A bíróság döntése nem jogerős, az ügyészség három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére, az elsőrendű vádlott és védője tudomásul vették az ítéletet, míg társa és ügyvédje enyhítésért jelentett be fellebbezést. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

Debreceni Törvényszék – Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Van, hogy a kutya megeszi gazdája holttestét

magyarallatvedo

Nem ismerte el tettét a férfi, aki több száz állatot tartott szörnyű körülmények között

Marci

Imádja az internet a havat lapátoló rendőrkutyát – VIDEÓ

Viki