Image default

„Barátsága jeleként” Kína mégis adna pandát az Egyesült Államoknak

„Barátsága jeleként” Kína mégis adna pandát az Egyesült Államoknak! Az év elején „rendelték haza” az összes pandát, de most úgy tűnik, mégis változhat Kína álláspontja. 

Kína újra küldene pandákat az Egyesült Államoknak „az amerikai és a kínai nép barátságának küldöttjeiként” – mondta Hszi Csin-ping kínai államfő Kaliforniában szerdán.

 

Készen állunk, hogy folytassuk együttműködésünket az Egyesült Államokkal a pandák megőrzése ügyében. Mindent megteszünk, hogy eleget tegyünk a kaliforniaiak kívánságának a két nép közti kötelékek szorosabbra fűzése érdekében” – mondta Hszi egy üzleti vacsorán.

Hszi Csin-ping és Joe Biden amerikai elnök egy év után először találkozott újra személyesen az indiai-csendes-óceáni térség vezetőinek csúcstalálkozója alkalmából szerdán Kaliforniában – írja Hirado.hu.

A feszültség enyhítésére tett gesztust bejelentve a kínai vezető nem közölt információt arról, hogy mikor, hogyan és hány pandát szállítanának az Egyesült Államokba. Az elejtett célzásokból arra lehet következtetni, hogy Kaliforniába, vélhetően a San Diegó-i állatkertbe kerülnek óriáspandák.

Úgy hallottam, hogy az amerikaiak, különösen a gyerekek nagyon nehezen mondtak búcsút a pandáknak. Sokan elmentek az állatkertbe, hogy elköszönjenek tőlük” – mondta Hszi a beszédében. Hozzátette, hogy értesülései szerint a kaliforniai lakosok már nagy várakozással tekintenek a pandák visszatérésére.

A pandák azóta az amerikai-kínai kapcsolatok szimbólumai, hogy Peking 1972-ben egy pandapárt ajándékozott a washingtoni Nemzeti Állatkertnek. Kína azóta is folytatta együttműködését az Egyesült Államokkal a pandák megmentésében.

Folyamatosan tértek haza Kínába az amerikai pandák

A Nemzeti Állatkertben lévő két kifejlett óriáspandát és a kölyküket egy hete visszaszállították Kínába. Így jelenleg csak négy példány van az Egyesült Államokban, az atlantai állatkertben. A San Diegó-i állatkert 2019-ben küldte vissza pandáit. A memphisi állatkert utolsó óriáspandája pedig ez év elején tért haza Kínába.

Amikor az elmúlt években megromlottak a kínai-amerikai kapcsolatok, a kínai közvélemény egy része követelni kezdte az Egyesült Államoknak kölcsönadott óriáspandák visszakérését, a kínai közösségi médiát pedig bizonyítatlan állítások árasztották el arról, hogy az amerikai állatkertekben rosszul bánnak a Kína nemzeti kincsének számító állatokkal.

A washingtoni Nemzeti Állatkerttel kötött és december elején lejáró kölcsönszerződést nem sikerült megújítani vagy meghosszabbítani, sőt az ottani pandákat a határidő lejárta előtt, már november 8-án visszavitték Kínába, amiben egyes vélemények szerint az amerikai politika miatti kínai neheztelés jutott kifejezésre.

(Forrás: Hirado.hu, Fotó: ragazze.hu – illusztráció)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

101 fekete medvét mentettek meg Kínában egy medveepe farmról, most megismerhetjük a történetüket

Marci

Vörös pandát találtak a fügefán, miután megszökött az ausztrál állatkertből

Viki

27 év alatt 8 ezer kutyát mentett meg a haláltól a sanghaji szerzetes

Marci